Съдът изумен: МВР арестува без никакви доказателства. Вестниците в събота

„24 часа": Пуснаха жената на Топлото - нямало престъпление

Освободиха съпругата на Вальо Топлото - Станислава Димитрова с мотива, че няма престъпление, съобщиха от съда. Тя беше арестувана за това, че е искала 30 000 лева от частната фирма „Еурозак".

Според магистратите не съществувало нито едно доказателство, че обвиняемата чрез свои действия или бездействия е заблуждавала пострадалата Анна Чирица, че може да й съдейства за каквото и да било в „Топлофикация - София".

При разпитите на Чирица не били изложени свързани с договора (предмет на обвинението) факти или думи. Показанията на Чирица били насочени пряко срещу Валентин Димитров, това били изразени мисли, чувства и възгледи, без да се посочват никакви факти, свързващи Станислава Димитрова с „Топлофикация - София".

При разпита на свидетелите Петко Милевски - изпълнителен директор на дружеството, и на ръководителя на район „Земляне" на „Топлофикация" е станало ясно, че прекратяването на договора за наем на помещение с фирмата на Чирица било позиция на „Топлофикация София" и това било решение на Управителния съвет.

 

„24 часа": Замразените пенсии, данъци и заплати са успех

Въпреки бюджетните ограничения и икономическата криза правителството не допусна нито намаление на работните заплати, пенсиите и размерите на социалните плащания, нито увеличение на данъците и осигурителните вноски, се изтъква в отчета.

Според него нарастването на безработицата също е овладяно и през юни тя е 9,26%. Това се дължало на създадените условия за запазване на колкото се може повече работни места.

Осигурителната вноска е намалена с 2 процентни пункта. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващи е увеличен от 260 лв. на 420 лв. Премахнат е таванът на обезщетения за безработица и останалите без препитание могат да разчитат вече на 60% помощ от осигурителния си доход.

Чрез новия механизъм за изплащане на болнични кабинетът смята, че е ограничил злоупотребите с тях. През април излезлите в отпуск по болест са със 7% по-малко спрямо м.г., а към края на май разходите на НОИ за такива обезщетения са намалели с 14 млн. лв.

 

„Труд": Нашенецът сложи "розовите очила"

Летните горещини и отпускарското настроение са изтрили част от песимизма на българина за икономическото състояние на държавата. Това показват данни от най-новото изследване за потребителските нагласи на Националния статистически институт (НСИ), което беше обявено в петък.

„Труд": Валентин Гагашев - морски лъв с душа на поет

Военното разузнаване вероятно за първи път в своята история ще бъде оглавено от морски офицер - комодор Валентин Гагашев. Ако главнокомандващият Георги Първанов и министър Аню Ангелов се разберат и процедурата по съгласуване протече без скандали и надцакване.

Досега моряците някак оставаха на заден план, щом станеше дума за рокади по висшите етажи на армейската пирамида. Преди около 10-ина години на принципа на ротацията бе ред на морски офицер да застане начело на Генщаба, но не се получи. А ето че днес рулетката се завъртя и правителството готви морски генерал за шеф на военното разузнаване.

 

„Стандарт": Отпускаме коланите 1 дупка

Българинът леко се усмихна. Той вече е готов да похарчи някой лев повече. Мнозина казват, че възнамеряват да купуват дом, кола или да направят основен ремонт вкъщи. Това сoчи специална анкета на Националния статистически институт за юли.

Данните потвърждават тенденцията, за която имаше сигнали още през април, каза за "Стандарт" вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той допълни, че политиката на правителството е да се стимулира производството и потреблението, да се запазят ниските данъци и да не се товарят хората и бизнесът с допълнително облагане.

500 лв. месечно трябват на човек, за да оцелее в кризата, пък изчисли КНСБ. Според синдиката по официални данни българите са имали едва по 300 лв. през юли, което ги обрича на глад.

„Стандарт": Решават за Белене на вечеря

На морски дарове и безалкохолни напитки край морето премиерът Бойко Борисов и сръбският президент Борис Тадич обсъждаха участието на западната ни съседка в АЕЦ "Белене". Предложението на кабинета е Сърбия да има миноритарен дял в "Белене", а след изграждането му да купува ток.

Тадич пристигна привечер вчера във Варна за неформална среща с премиера Бойко Борисов. Генерала посрещна сръбския президент на летището и след кратки изявления двамата се отправиха към резиденция "Евксиноград", където водиха разговори по няколко важни за двете страни теми. "Винаги ще има българо-сръбско състезание, но в спортсменски дух, защото с премиера Бойко Борисов обичаме спорта, затова ще говорим за спортните връзки", каза Тадич при пристигането си. След това се пошегува за това, че и двамата куцат. Президентът на Сърбия получи травма след баскетболна игра, а Бойко Борисов си счупи преди време крак след футболен мач.

 

„Монитор": Наши спецагенти под прикритие зад граница

Двама наши спецагенти под прикритие вече са внедрени зад граница. Ченгетата са били изпратени преди няколко месеца в Румъния и Гърция. Там веднага са успели да станат част от организирани престъпни групи, занимаващи се с трафик на хора и трансгранично разпространение на дрога. Българските спецагенти са първите, които страната ни изпраща чрез спогодби за международно правно сътрудничество, обясни вчера шефът на международното звено на Върховната касационна прокуратура Камен Михов. Досега, макар законово да е било възможно, подобно мероприятие зад граница не е било извършвано. Заради засиленото сътрудничество между българските власти и европейските разследващи обаче подобни методи ще бъдат използвани и занапред обясни още Михов. Първият спецполицай, който е заминал под прикритие зад граница, е тръгнал към Гърция. Там той е получил задача да се внедри в банда, занимаващ се с трафик на хора от целия Балкански полуостров за Западна Европа. В групата участвали и много българи, които набирали свои сънародници за „работа в чужбина". След няколко месеца под прикритие спецченгето успяло да запише голяма част от „сделките", които групата осъществява с чужди банди, както и да документира пътят на трафикираните „бели роби".

„Монитор": Лъскат паметниците през лятото

Софийските емблематични паметници и градинките около тях ще бъдат напълно обновени до края на лятото. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова при откриването на облагородената градинка на Руски паметник вчера. Следващата стъпка в програмата на общината е лъскането на Паметника на патриарх Евтимий в центъра на София следващата седмица, добави столичният кмет. Освен да се освежи скулптурата, ще поставят нови пейки, осветление и красиви цветя в градинката при Попа, сочат плановете на градската управа. В момента експерти на „Московска" 33 вече са пред приключване на архитектурния план за цялостна реконструкция на Паметника на Цар Освободител пред парламента.

„Монитор": Пропаднала „Тракия" гълта още 30 милиона

Ако се потвърди, че част от лот 1 на автомагистрала „Тракия" в участъка между Чирпан и Стара Загора има опасност да потъне, правителството трябва да отдели нови между 20 и 30 милиона лева. Парите ще отидат за укрепване на калпавата магистрала, която Станишев е бързал да открие. Това съобщи в Раковски премиерът Бойко Борисов. Там той даде началото на ремонта на съществуващия стар път между общинския център и Екозавода в Шишманци. За целта кабинетът отпусна 1,140 милиона лева за първия етап с дължина километър и половина от пътната отсечка. „Дай Боже, магистралата да не е пропаднала, както ми докладват. Виждате, че разплащаме много пари от предишните години. Но е факт, че въпреки кризата в момента стабилизираме финансите и започваме да даваме и на по-малките градове", уточни премиерът.

„Сега": Съдът се изуми, че МВР арестува без никакви доказателства

Съдът нанесе нов тежък удар на МВР вчера, като пусна от ареста съпругата на ексшефа на "Топлофикация-София" Валентин Димитров - Станислава. За последните четири дни това е трето съдебно решение, което не признава операции, с които МВР, прокуратурата и премиерът Бойко Борисов се гордеят.

За първи път в случая с Димитрова обаче магистратите не само не приеха нито едно от доказателствата, представени от прокуратурата, но и се изумиха защо изобщо е била задържана. За разлика от обвиняемите от "Всичко коз" и "Килърите", за които съдът все пак определи парични гаранции и подписки, с което допусна, че може и да са виновни, при съпругата на Валентин Димитров магистратите обявиха, че срещу нея в момента няма абсолютно нищо. И затова не наложиха мярка за неотклонение.

Димитрова бе обвинена, че е измамила собственичката на почистваща фирма Анна Чирица, като й обещала съдействие да подпише договор със столичната "Топлофикация". Бизнес дамата се оплака, че Димитрова й поискала 30 000 лв., за да й уреди продължение на договор с компанията.

Димитрова бе арестувана зрелищно на 27 юли. МВР веднага разпространи кадри как тя лежи на улицата с белезници. Първо бе обявено, че е изнудвала бизнес дама. На следващия ден градският прокурор Николай Кокинов пък обясни, че става дума за класическа измама, а не за изнудване.

 

„Капитал": Кажи ми какво четеш

Казват, че четенето на книги е като да преживяваш история вътре в историята. Състоянието между две огледала. Вглеждането в класации за най-продавани заглавия е подобно упражнение. Опит да прочетеш обществото през навиците и предпочитанията му.

Какво четем, къде и как се формират навиците и вкусовете ни за книги? Опитахме се да отговорим на тези въпроси с помощта на книгоиздателите, собствениците на книжарници и читателите. Социологията твърди, че над една четвърт от населението въобще не чете. И рядко купува книги. А тези, които купуват, го правят под диктатурата на дистанционното. Справката за най-продаваните книги на българския пазар представлява странен микс от езотерика, световни конспирации, кримки и техники за самопомощ. Най-предпочитаните автори са медийни звезди или скандални журналисти, а представите за съвременна българска литература са замръзнали някъде в началото на 90-те години. Вкусовете се формират в медийно-ценностен хаос вместо в училище и семейството.

Издателите обаче виждат и положителни тенденции. Опровергават популярното схващане, че  младите не четат. Казват, че тъкмо те са по-грамотните читатели с по-широки хоризонти и по-високи изисквания. Наблюдават здравословно любопитство към новите български автори и възможности за раздвижване на пазара през сближаването му с българското кино. И гледат към интернет със страхопочит - някои с бавна, но категорична реакция, че това е бъдещето, към което трябва да се адаптират. Други - с упорита убеденост, че технологиите няма да убият хартиените книги.

 

„Дума": Според Борисова обществото не уважава лекарите

Линейки има, лекари няма. Това е тежкият проблем, лекарите напускат страната ни, защото не се чувстват удовлетворени от работата си, не се чувстват уважавани от обществото, а и от медиите. Трябва да се проявява по-голямо уважение към лекарското съсловие, проплака вчера по Би Ти Ви здравният министър проф. Анна-Мария Борисова. Защо никъде не казвате за постиженията на лекарите, защо не говорите колко много живота са спасили, попита риторично тя.

С пари от Европа ще обзаведем около 12-13 високотехнологични болници с техника, за да се справим с раковите заболявания, разясни министър Борисова. Тя уточни, че "късно слагаме диагнозата, защото имаме дефицит на апаратура". За целта ще получим около 140 млн. лв. от ЕК.

Предстоят и промени в Закона за здравното осигуряване и в този за лекарствените продукти. Трябва да се промени и методиката на обществените поръчки за лекарствата, за целта д-р Борисова ще предложи промяна на Закона за обществените поръчки. Министър Борисова съобщи също, че се обмисля втори здравен стълб за осигуряване и той да бъде доброволен. "Така е в цял свят", твърди тя.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини