Мюфтийството в Кърджали очаква провокации

Бейхан Мехмед

Мюсюлманите в Кърджали готвят нови протести срещу определения от Върховния касационен съд за техен водач Недим Генджев. Те ще излязат на улицата, ако назначеният при комунизма духовен лидер се опита да попречи на работата на районното мюфтийство и прати хора да го окупират. Това зави за Кърджали.бг вести районният Мюфтия Бейхан Мехмед. Той разказа как само преди дни привърженици на Генджев разбили вратата на мюфтийството в Гоце Делчев. Те сложили на поста районен мюфтия човек, посочен от новата власт в мюсюлманското вероизповедание. Местните хора обаче се събрали по време на молитва, отишли в мюфтийството и изхвърлили багажа на човека на Генджев. 300 души се обявили за връщане на районния мюфтия, избран от местната общност.

Мюсюлмани очакват провокации и в Кърджали. Те смятат, че платени хулигани могат да посегнат на мюфтийството.

В Кърджали сме организирали специална беседа за мюсюлманите, на която разяснихме казуса около Недим Генджев. Проведохме и два протестни митинга. Местните мюсюлмани искат да ги представляват истински образовани духовници, хора от досегашното мюфтийство. Те не искат самозванци, свързани с комунизма, каза районният мюфтия Бейхан Мехмед. Той очаква привържениците му да се противопоставят на всякакви провокации.

Според Бейхан Мехмед мюсюлманите в страната се опасяват, че Генджев ще нанесе непоправими беди на вероизповеданието в качеството си на лигитимиран от съда председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет. Уставът на този съвет дава право на комунистическия мюфтия да продава вакъфски имоти. Той ще посегне дори на терена за ислямски център в Малиновата долина в София, смята Бейхан Мехмед.

Георги КУЛОВ

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини