Химически бомби цъкат в Кърджалийско

Пестицидите в Кърджалийско са оставени на произвола на съдбата и представляват реална заплаха за околната среда. Складовете за агрохимикали в Момчилград и Джебел и в селата Рани лист, Звиница, Габрово, Черноочене, Вранско, Устрен и Добромирци са неохранями, нямат осветление и сигнално оповестителна техника. Масово липсват аварийни планове, гръмоотводни инсталации и пожарогасители. На много места депата са с порутени покриви, счупени прозорци, нестабилни огради, открити шахти и запушени отводнителни канавки. В един от складовете са открити следи от влизане с взлом.

Това констатира междуведомствена комисия под ръководството на зам.областният управител на Кърджали Асен Тюрдиев, която извърши проверка на складовете за пестициди в областта. Целта бе да се види къде се съхраняват растително-защитни препорати с изтекъл срок на годност. Откритите нередности обаче втрещиха представителите в комисията на пожарната,полицията, Гражданска защита, Растителна защита и РИОКОЗ .

Бяха отправени предписания всички нередности да се отстранят до края на август. Ще бъдат определени отговорници, които ежедневно ще наблюдават складовете.

Георги КУЛОВ

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини