Японската телевизия снима филм за Перперикон

Японската телевизия снима на 90-минутен филм за Перперикон и културата на траките по българските земи. Три дни снимки ще се правят и на светилището край село Татул и на пещерата "Утробата". Режисьор е Рейо Ямада, а оператор - Исаму Осада. Преди да дойдат на Перперикон са работили по филма на разкопките край Свещаре.

Японците са запознати с тракийските златни съкровища от изложбите, които гостуваха в Япония, сега искаме да покажем какво стои зад тях, кои са били носителите на тази култура преди 2,5 хиляди години, как са живели тези хора, с какво са се хранили, какви богове са почитали. Затова много разчитаме на синхроните ,които ще направим с ръководителя на археологическия обект проф. Николай Овчаров", каза Рейо Ямада.

Междувременно стана ясно, че държавата отпуска 180 000 лева за разкопки на Перперикон. Съобщи го ръководителят на археологическия обект проф. Николай Овчаров само три дни след като пак той каза пред медиите, че тазгодишното археологическо лято започва с тотално орязан бюджет. Поисканите средства вече са одобрени от Министерството на финансите.

Тази година археологическото лято на тракийското светилище бе открито с минимален екип, а финансите бяха ограничени до 40 хиляди, отпуснати от община Кърджали.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини