Венера може да е имала подходящи за живот океани

Планетата Венера, която сега е едно от най-негостоприемните места в Слънчевата система, някога може да е имала големи водни басейни, дори и океани с подходящи условия за живот, съобщи сайтът Спейс.

Откритието беше направено от спътника "Венера експрес" на Европейската космическа агенция.

Той намери нови доказателства, че Венера и Земята не са толкова различни, колкото изглеждат, допълва БТА.

Венера и Земята са почти еднакви по размер и състав. На Венера днес обаче има много малко вода, а температурата в екваториалния район може да достигне 500 градуса Целзий.

Ако водните пари в атмосферата на Венера бъдат разстлани равномерно по повърхността й, ще се образува слой с дебелина 3 см. Ако земните океани бъдат разстлани равномерно, дълбочината на водата ще е 3 км. Учените обаче мислят, че условията на Венера не винаги са били такива. Преди милиарди година на планетата може да е имало много повече вода. С времето Венера е изгубила голяма част от нея заради изпаряването, предизвикано от ултравиолетовите лъчи на Слънцето.

Те проникват в атмосферата на планетата и разграждат водните молекули до водород и кислород. Тези атоми след това отиват в космоса. Апаратът "Венера експрес" измери освобождаваните пари и установи, че водородът е два пъти повече от кислорода.

Тъй като водната молекула се състои от два водородни атома и един кислороден, източник на този материал може да е водата. "Всичко насочва към големи количества вода на Венера в миналото" - каза Колин Уилсън от Оксфордския университет.

Това обаче не означава, че на Венера е имало големи океани, предупреждават учените. Водата може да е била в атмосферата на планетата в съвсем ранния период, когато повърхността й е била съвсем разтопена. Блъскащите се в нея комети може да са донесли допълнителни количества вода. Ако на Венера наистина е имало вода в период от историята на планетата тя може да е била с благоприятни условия за живот.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини