Осъдиха полякиня, гласувала за наши депутати

Елджбиета Чиликова

Заради грешка на Районната избирателна комисия в Кърджали полякиня бе осъдена, защото е гласувала на парламентарните избори през 2009 г. Съдия Дарина Байданова й наложи най-ниската санкция - глоба от 500 лева, защото е нарушила закона и е пуснала бюлетина за български народни представители, въпреки че е чужд гражданин и няма това право.

На 5 юли 2009 г. Елджбиета Чиликова била наблюдател на изборите в секция в професионална гимназия „Капитан Петко войвода”. Тя била подканена от членове на секционната комисия да гласува. Питали в Районната избирателна комисия и оттам отговорили, че има право, въпреки че е със статут на постоянно пребиваващ.

Месец преди това слушах дебати по радиото. Обсъждаше се, че гражданите на Европейския съюз могат да упражнят вота си в България. Не знаех, че е отпаднало. Мислех, че имам право. Потвърдиха го от РИК. Не съм се натискала да пусна бюлетината, каза пред съда Елджбиета Чиликова. Тя обясни, че е безработна, мъжът и е пенсионер, а синът и инвалид по болест. Нямам пари за адвокат. Отказвам се от служебен защитник, защото ако загубя делото, не мога да му платя, каза полякинята.

Прокурор Еланчева поиска Чиликова да бъде освободена от наказателна отговорност и да й бъде наложена само административна санкция - глоба. Съдия Байданова присъди най-ниския размер - 500 лева.

Това не е първата глоба, наложена от Райония съд за такова провинение. Преди години рускиня, работеща в завод „Орфей”, бе глобена 500 лева за същото провинение.Тогава колегите й събраха сумата и платиха санкцията.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини