Есе сменя темата по литература

Есе сменя темата по литература на матурата от следващата година. Начинът на оценяване също ще бъде променен и вече компютър ще пресмята колко повторения е направил зрелостникът и до каква степен владее езика и правописа, пише Монитор.

"В новия закон за образованието, който ще е готов за следващата учебна година, ще има много съществени промени. Ученикът ще е поставен в центъра на всичко. Сега никой не пита учениците искат ли да учат това, което им се преподава. В много случаи те просто зубрят материала, без да го разбират."

Това каза вчера при посещението си в Националната Априловска гимназия в Габрово министърът на образованието и науката Сергей Игнатов. Той бе тук по случай 175-ата годишнина от откриването на първото новобългарско светско училище и взе участие в ученическа дискусия на тема "Значението на образованието като национален капитал и необходимостта от нов закон".

Министърът съобщи, че предстоят тотални промени, свързани с матурите. Матурата по математика няма да бъде задължителна. В тази по български език пък вече нямало да има тема, която ученикът да може да назубри, а тест и отговор на въпрос, който да провокира мисленето и разсъждението на учениците.

Например, ако се падне Вазов, въпросът би могъл да бъде "Какво ми даде Вазов", поясни министърът. За да се избегнат всякакви съмнения и възможности за фалшификации или изтичане на информация, тестът щял да бъде задаван от компютър в 7,30 часа сутринта в деня на матурата. По този начин никой няма да знае какви ще са комбинираните от компютъра въпроси. Компютър ще проверява отговорите на учениците и на базата на тях ще поставя оценка. При поставянето на оценката ще се вземат предвид и това, колко думи е употребил в отговора си ученикът и до каква степен се владеят езикът и правописът. Самата компютърна програма, която ще оформя теста и ще извършва оценяването, предстои да бъде изработена.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини