14 °C

Ники Сървайвъра готви бързи, смели, сръчни

Ники Сървайвъра

В тих пролетен ден група деца ритат с настървение в училищния двор. Обувките им са опърпани от асфалта. Вместо топка си подават празна бутилка от минерална вода. Бихте си помислили, че това се случва в страна от Третия свят. Гледката обаче е от училище в центъра на Кърджали. Часът е по физическа култура и спорт. Няма екипи, няма топки, дори не се вижда преподавател. Това не е изключение, а практика в школата на града.

В държавата ни, в която има министерство на спорта, никой не говори за физическата култура в училищата. Децата затлъстяват, чести гости са хипертонията и сърдечните заболявания. Държавната субсидия за спортни уреди е едва 3 лв. годишно на ученик.

В повечето училища в Кърджали още от началото на деветдесетте години на миналия век часовете по физическа култура и спорт са само добро пожелание. Немотията на прехода е довела до там, че родителите едва насмогват да облекат прилично децата си, камо ли да им купят спортни екипи. За тях часовете по „физическо” са нещо второстепенно и те са заети предимно да ходатайстват за по-високи оценки, защото им трябват за дипломата.

Самите преподаватели са абсолютно демотивирани. От една страна е ниското заплащане на труда им, от друга подценяването на предмета от колегите. Той спада към техническите, към които се числят музиката и трудовото обучение. Никой не го е еня, че физическата култура е свързана със здравето на подрастващите.

За истински занимания със спорт учениците се сещат в последната година на обучението. Това са предимно момичета, които пресмятат как ще се вместят в балните рокли.

За да отчете дейност, държавата е въвела нормативи за физическа дееспособност. Полагат се изпити по спринтово бягане, по дълго бягане, скок на дължина от място, коремни преси за момичета и хвърляне на медицински топки за момчетата.

Изпитите обаче са формални. Децата дори не си правят труда да се явят с екипи и маратонки. Нормативите се покриват не с упражнения, а с ходатайства. Затова и учениците са много болнави. Често оправдават отсъствието си от час с пневмонии, а в същото време ходят да пушат. Разказва се случай как мерките на школските власти срещу ученическа пушалня в жилищен блок притеснили родител и той искрено се заинтересувал къде детето му ще ходи безпрепятствено да пафка в часовете по „физическо”.

Според педагози по физическа култура грижите за подрастващите трябва да започнат от първи клас. Важни са първите четири години. За съжаление формализмът в занятията с малчуганите е голям. Стига се дотам, че учениците не знаят какво е строй и строева подготовка. Дойде ли Денят на славянската писменост и българската култура 24 май, когато в Кърджали се манифестира по централната улица, педагозите по физкултура се виждат в чудо. През центъра се влачат орди, а не дефилират дисциплинирани ученици.

Една от възможностите е спортните занимания да се извършват по свободно избираема подготовка. За тези които искат да се занимават със спорт обаче такива часове в повечето школа в Кърджали не са предвидени. Тези пък, които търсят в изява в клубове, очакват бонуси от преподавателите. Те смятат, че като изявени спортисти трябва да получават по-високи оценки по другите предмети. Участието им в редовни часове по „физическо” е абсурдно. То е под тяхното достойнство, защото се изявяват като спортни звезди. Примерът им убива желанието у останалите.

Днес младежите завършват средното си образование без да са виждали уреди за гимнастика като коза, кон с гривни, греда, висилка, халки. Уредите отдавна са изчезнали от спортните зали. Ако днес ученик се опита да прави гимнастически упражнения върху такъв уред, би се потрошил здраво. Няма нито кой да му покаже, нито кой да го оцени. Повечето от днешните преподаватели нямат хабер от гимнастика, въпреки че са завършили Спортната академия. Дава се за пример учителката Руска Илиева, която и на 80 години търси къде да преподава, за да не се откъсва от спорта. Старите кадри носят духа на спортиста и умеят да го предадат на децата, въпреки че нямат висше образование, споделят педагози.

Някои училища в Кърджали се опитват да създадат кабинети по фитнес, за да бъдат с крак със съвременните тенденции и да привлекат по–големите ученици. Отделят зали, закупуват скъпи уреди, благодарение на загрижени родители. Оказва се обаче, че не всички деца се справят с уредите. Иска се спортна и двигателна култура. Преподавателят трябва да е около младежите, защото те от незнание, често повреждат техниката.

В мрачната картина има и проблясъци. Образец не само за училищата в Кърджали, но и за тези в страната може да бъде СОУ ”П.Р.Славейков”. Девизът на славейковци е „Училище за шампиони”. Стената на спортната им слава не отстъпва на витрините с купи на големите клубове „Левски” и ЦСКА. По традиция учениците от школото обират 70 на сто от купите на областните шампионати. Развиват предимно волейбол, баскетбол, тенис на маса. Републикански шампиони са по волейбол и тенис на маса. Възпитаник на училището попадна и в детския отбор на Христо Стоичков, който тренира в Барселона. Попитали момчето от кой български отбор е. То отговорило: От „Славейков”. Защото в процес на регистрация е училищен спортен клуб.

Според директора на школото Милко Багдасаров в спортните занимания по свободно избираем предмет са включени половината от децата. За тях през последните години от дарения са събрани спортни екипи. Има цял склад, отделен за тях.

Привлечени от спорта, много младежи се прехвърлят от други училища в „Славейков”. Според мълвата в училището преподавателите пишат по-високи оценки на спортистите. Разказва се как всеки ден специална кола взема от Момчилград и връща републиканските шампиони по тенис на маса, които са избрали да учат далеч от родното си място за да могат да тренират.
Перспективата, която ги привлича, е подготовката им за професионалния спорт. В „Славейков” работят професионални треньори, които подготвят децата. Дори Ники Сървайвъра бе нает да преподава методи на оцеляване.

Георги КУЛОВ

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
28 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
28 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
28 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
28 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
28 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
28 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
28 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
28 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
28 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
28 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
28 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
28 окт 2020
Последни новини