11 °C

Ники Сървайвъра готви бързи, смели, сръчни

Ники Сървайвъра

В тих пролетен ден група деца ритат с настървение в училищния двор. Обувките им са опърпани от асфалта. Вместо топка си подават празна бутилка от минерална вода. Бихте си помислили, че това се случва в страна от Третия свят. Гледката обаче е от училище в центъра на Кърджали. Часът е по физическа култура и спорт. Няма екипи, няма топки, дори не се вижда преподавател. Това не е изключение, а практика в школата на града.

В държавата ни, в която има министерство на спорта, никой не говори за физическата култура в училищата. Децата затлъстяват, чести гости са хипертонията и сърдечните заболявания. Държавната субсидия за спортни уреди е едва 3 лв. годишно на ученик.

В повечето училища в Кърджали още от началото на деветдесетте години на миналия век часовете по физическа култура и спорт са само добро пожелание. Немотията на прехода е довела до там, че родителите едва насмогват да облекат прилично децата си, камо ли да им купят спортни екипи. За тях часовете по „физическо” са нещо второстепенно и те са заети предимно да ходатайстват за по-високи оценки, защото им трябват за дипломата.

Самите преподаватели са абсолютно демотивирани. От една страна е ниското заплащане на труда им, от друга подценяването на предмета от колегите. Той спада към техническите, към които се числят музиката и трудовото обучение. Никой не го е еня, че физическата култура е свързана със здравето на подрастващите.

За истински занимания със спорт учениците се сещат в последната година на обучението. Това са предимно момичета, които пресмятат как ще се вместят в балните рокли.

За да отчете дейност, държавата е въвела нормативи за физическа дееспособност. Полагат се изпити по спринтово бягане, по дълго бягане, скок на дължина от място, коремни преси за момичета и хвърляне на медицински топки за момчетата.

Изпитите обаче са формални. Децата дори не си правят труда да се явят с екипи и маратонки. Нормативите се покриват не с упражнения, а с ходатайства. Затова и учениците са много болнави. Често оправдават отсъствието си от час с пневмонии, а в същото време ходят да пушат. Разказва се случай как мерките на школските власти срещу ученическа пушалня в жилищен блок притеснили родител и той искрено се заинтересувал къде детето му ще ходи безпрепятствено да пафка в часовете по „физическо”.

Според педагози по физическа култура грижите за подрастващите трябва да започнат от първи клас. Важни са първите четири години. За съжаление формализмът в занятията с малчуганите е голям. Стига се дотам, че учениците не знаят какво е строй и строева подготовка. Дойде ли Денят на славянската писменост и българската култура 24 май, когато в Кърджали се манифестира по централната улица, педагозите по физкултура се виждат в чудо. През центъра се влачат орди, а не дефилират дисциплинирани ученици.

Една от възможностите е спортните занимания да се извършват по свободно избираема подготовка. За тези които искат да се занимават със спорт обаче такива часове в повечето школа в Кърджали не са предвидени. Тези пък, които търсят в изява в клубове, очакват бонуси от преподавателите. Те смятат, че като изявени спортисти трябва да получават по-високи оценки по другите предмети. Участието им в редовни часове по „физическо” е абсурдно. То е под тяхното достойнство, защото се изявяват като спортни звезди. Примерът им убива желанието у останалите.

Днес младежите завършват средното си образование без да са виждали уреди за гимнастика като коза, кон с гривни, греда, висилка, халки. Уредите отдавна са изчезнали от спортните зали. Ако днес ученик се опита да прави гимнастически упражнения върху такъв уред, би се потрошил здраво. Няма нито кой да му покаже, нито кой да го оцени. Повечето от днешните преподаватели нямат хабер от гимнастика, въпреки че са завършили Спортната академия. Дава се за пример учителката Руска Илиева, която и на 80 години търси къде да преподава, за да не се откъсва от спорта. Старите кадри носят духа на спортиста и умеят да го предадат на децата, въпреки че нямат висше образование, споделят педагози.

Някои училища в Кърджали се опитват да създадат кабинети по фитнес, за да бъдат с крак със съвременните тенденции и да привлекат по–големите ученици. Отделят зали, закупуват скъпи уреди, благодарение на загрижени родители. Оказва се обаче, че не всички деца се справят с уредите. Иска се спортна и двигателна култура. Преподавателят трябва да е около младежите, защото те от незнание, често повреждат техниката.

В мрачната картина има и проблясъци. Образец не само за училищата в Кърджали, но и за тези в страната може да бъде СОУ ”П.Р.Славейков”. Девизът на славейковци е „Училище за шампиони”. Стената на спортната им слава не отстъпва на витрините с купи на големите клубове „Левски” и ЦСКА. По традиция учениците от школото обират 70 на сто от купите на областните шампионати. Развиват предимно волейбол, баскетбол, тенис на маса. Републикански шампиони са по волейбол и тенис на маса. Възпитаник на училището попадна и в детския отбор на Христо Стоичков, който тренира в Барселона. Попитали момчето от кой български отбор е. То отговорило: От „Славейков”. Защото в процес на регистрация е училищен спортен клуб.

Според директора на школото Милко Багдасаров в спортните занимания по свободно избираем предмет са включени половината от децата. За тях през последните години от дарения са събрани спортни екипи. Има цял склад, отделен за тях.

Привлечени от спорта, много младежи се прехвърлят от други училища в „Славейков”. Според мълвата в училището преподавателите пишат по-високи оценки на спортистите. Разказва се как всеки ден специална кола взема от Момчилград и връща републиканските шампиони по тенис на маса, които са избрали да учат далеч от родното си място за да могат да тренират.
Перспективата, която ги привлича, е подготовката им за професионалния спорт. В „Славейков” работят професионални треньори, които подготвят децата. Дори Ники Сървайвъра бе нает да преподава методи на оцеляване.

Георги КУЛОВ

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
25 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
25 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
25 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
25 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
25 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
25 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
25 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
25 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
25 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
25 фев 2020
Последни новини