5 °C

Ники Сървайвъра готви бързи, смели, сръчни

Ники Сървайвъра

В тих пролетен ден група деца ритат с настървение в училищния двор. Обувките им са опърпани от асфалта. Вместо топка си подават празна бутилка от минерална вода. Бихте си помислили, че това се случва в страна от Третия свят. Гледката обаче е от училище в центъра на Кърджали. Часът е по физическа култура и спорт. Няма екипи, няма топки, дори не се вижда преподавател. Това не е изключение, а практика в школата на града.

В държавата ни, в която има министерство на спорта, никой не говори за физическата култура в училищата. Децата затлъстяват, чести гости са хипертонията и сърдечните заболявания. Държавната субсидия за спортни уреди е едва 3 лв. годишно на ученик.

В повечето училища в Кърджали още от началото на деветдесетте години на миналия век часовете по физическа култура и спорт са само добро пожелание. Немотията на прехода е довела до там, че родителите едва насмогват да облекат прилично децата си, камо ли да им купят спортни екипи. За тях часовете по „физическо” са нещо второстепенно и те са заети предимно да ходатайстват за по-високи оценки, защото им трябват за дипломата.

Самите преподаватели са абсолютно демотивирани. От една страна е ниското заплащане на труда им, от друга подценяването на предмета от колегите. Той спада към техническите, към които се числят музиката и трудовото обучение. Никой не го е еня, че физическата култура е свързана със здравето на подрастващите.

За истински занимания със спорт учениците се сещат в последната година на обучението. Това са предимно момичета, които пресмятат как ще се вместят в балните рокли.

За да отчете дейност, държавата е въвела нормативи за физическа дееспособност. Полагат се изпити по спринтово бягане, по дълго бягане, скок на дължина от място, коремни преси за момичета и хвърляне на медицински топки за момчетата.

Изпитите обаче са формални. Децата дори не си правят труда да се явят с екипи и маратонки. Нормативите се покриват не с упражнения, а с ходатайства. Затова и учениците са много болнави. Често оправдават отсъствието си от час с пневмонии, а в същото време ходят да пушат. Разказва се случай как мерките на школските власти срещу ученическа пушалня в жилищен блок притеснили родител и той искрено се заинтересувал къде детето му ще ходи безпрепятствено да пафка в часовете по „физическо”.

Според педагози по физическа култура грижите за подрастващите трябва да започнат от първи клас. Важни са първите четири години. За съжаление формализмът в занятията с малчуганите е голям. Стига се дотам, че учениците не знаят какво е строй и строева подготовка. Дойде ли Денят на славянската писменост и българската култура 24 май, когато в Кърджали се манифестира по централната улица, педагозите по физкултура се виждат в чудо. През центъра се влачат орди, а не дефилират дисциплинирани ученици.

Една от възможностите е спортните занимания да се извършват по свободно избираема подготовка. За тези които искат да се занимават със спорт обаче такива часове в повечето школа в Кърджали не са предвидени. Тези пък, които търсят в изява в клубове, очакват бонуси от преподавателите. Те смятат, че като изявени спортисти трябва да получават по-високи оценки по другите предмети. Участието им в редовни часове по „физическо” е абсурдно. То е под тяхното достойнство, защото се изявяват като спортни звезди. Примерът им убива желанието у останалите.

Днес младежите завършват средното си образование без да са виждали уреди за гимнастика като коза, кон с гривни, греда, висилка, халки. Уредите отдавна са изчезнали от спортните зали. Ако днес ученик се опита да прави гимнастически упражнения върху такъв уред, би се потрошил здраво. Няма нито кой да му покаже, нито кой да го оцени. Повечето от днешните преподаватели нямат хабер от гимнастика, въпреки че са завършили Спортната академия. Дава се за пример учителката Руска Илиева, която и на 80 години търси къде да преподава, за да не се откъсва от спорта. Старите кадри носят духа на спортиста и умеят да го предадат на децата, въпреки че нямат висше образование, споделят педагози.

Някои училища в Кърджали се опитват да създадат кабинети по фитнес, за да бъдат с крак със съвременните тенденции и да привлекат по–големите ученици. Отделят зали, закупуват скъпи уреди, благодарение на загрижени родители. Оказва се обаче, че не всички деца се справят с уредите. Иска се спортна и двигателна култура. Преподавателят трябва да е около младежите, защото те от незнание, често повреждат техниката.

В мрачната картина има и проблясъци. Образец не само за училищата в Кърджали, но и за тези в страната може да бъде СОУ ”П.Р.Славейков”. Девизът на славейковци е „Училище за шампиони”. Стената на спортната им слава не отстъпва на витрините с купи на големите клубове „Левски” и ЦСКА. По традиция учениците от школото обират 70 на сто от купите на областните шампионати. Развиват предимно волейбол, баскетбол, тенис на маса. Републикански шампиони са по волейбол и тенис на маса. Възпитаник на училището попадна и в детския отбор на Христо Стоичков, който тренира в Барселона. Попитали момчето от кой български отбор е. То отговорило: От „Славейков”. Защото в процес на регистрация е училищен спортен клуб.

Според директора на школото Милко Багдасаров в спортните занимания по свободно избираем предмет са включени половината от децата. За тях през последните години от дарения са събрани спортни екипи. Има цял склад, отделен за тях.

Привлечени от спорта, много младежи се прехвърлят от други училища в „Славейков”. Според мълвата в училището преподавателите пишат по-високи оценки на спортистите. Разказва се как всеки ден специална кола взема от Момчилград и връща републиканските шампиони по тенис на маса, които са избрали да учат далеч от родното си място за да могат да тренират.
Перспективата, която ги привлича, е подготовката им за професионалния спорт. В „Славейков” работят професионални треньори, които подготвят децата. Дори Ники Сървайвъра бе нает да преподава методи на оцеляване.

Георги КУЛОВ

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С удоволствие ще се включите в организирането на събитие, на което очаквате да срещнете хора, с които не сте виждали от дълго време. По много причини ще привличате интереса към себе си, но най-вече заради работата, която сте свършили. Намеренията ви са прозрачни и това се вижда от всички.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не позволявайте на емоциите да определят отношението към работните ви ангажименти. Покажете на дело професионалните си умения, абстрахирайки се от личните си пристрастия и настроение. Няма да ви липсва енергия, разпределете силите си и ще успеете. Финансови придобивки от хонорари, рента или други възнаграждения.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват отлични възможности за себеизява и ползотворни контакти. Сега е момента за поставянето на амбициоз-ни цели и за работа по постигането им. В партньорство с колегите си ще стигнете до важни решения, които ще дадат очакваните ре-зултати. Някои от вас вероятно се колебаят относно предстоящо пътуване. Обмислете го от всички страни за да не останете неприятно изненадани.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Не се притеснявайте да обмисляте в дълбочина. Ако се уверите, че всичко е здраво, честно и коректно, то непременно ще стигнете до добри резултати. Ако не проверите всичко, има възможност да се провалите. Изявени шансове за тези, които се занимават с психология и окултизъм. Може да стигнете до духовни прозрения. По-сериозни проблеми могат да настъпят в дома и семейството.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Шанс за изява, било на работното място или в друга сфера, където ще покажете умения и адекватно справяне със ситуацията. Ще подобрите отношенията си с хора, които желаете за свои приятели, или ще финализирате търговска сделка. Активни и делови, ще се посветите на целите си и ще ги реализирате.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Потънали сте в отдаденост на професионалната си работа. Това нарушава спокойният ви ритъм, внася и напрежение, но със сигурност си заслужава. Плановете ви бавно, но сигурно вървят към реализация. Желанието ви за разнообразие и забавления ще ви срещнат с нови хора и ще променят отношението ви към спорни въпроси.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпреки възможните неблагоприятни обстоятелства почивните ви дни ще надхвърлят очакванията ви. Не пропускайте възможността да прекарате времето си сред близки приятели. Прави ви впечатление повишеното внимание, което получавате от човек от обкръжението ви. Ще бъдете приятно изненадани и за в бъдеще.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако имате избор за това какво да изберете за да направите деня си интересен, то най-напред се допитайте до себе си. Оставете настрана проблемите, които ви пречат да се отпуснете. Имате нужда да забравите, дори за ден, тревогите и да се възстановите пълноценно. Ще преоткриете отново добър приятел и това ще ви донесе повече настроение.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благоприятно развитие на делата ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, което допълнително ви стимулира. Проявеното съчувствие е израз на съпричастност и това се помни дълго.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С прагматичен подход ще накарате обстоятелствата да работят за вас, но не влизайте в конфликт с близките си. От способността ви да отстъпвате ще зависят добрите отношения с тях и паралелно с това не позволявайте на никого да се качва на главата ви. Радостни вълнения, свързани с лични постижения или на близък човек.
07 мар 2021
Последни новини