Болницата в Ардино пред фалит, кметът съди РЗОК

Болницата в Ардино е пред фалит. Бюджетът й е орязан наполовина. Не можем да работим нормално. Отчаян съм. Това заяви пред „Кърджали бг вести” директорът на здравното заведение д-р Сабахатин Хаджисеид. Той смята, че опитите на здравното министерство да върне делегираните бюджети за болниците ще сложат кръст на общинските болници.

Ще припомним, че през януари жителите на Ардино се вдигнаха на протест срещу намерението да бъде закрита болницата. Тогавашният здравен министър Божидар Нанев дойде в родопското градче, за да увери ардинци, че здравното заведение ще бъде запазено. Той обеща, че болницата ще получи право да работи по 30 клинични пътеки. Два дни по късно обаче пътеките бяха орязани до 22, а Нанев обяви, че протестите са подклаждани от общината.

Кметът Ресми Мурад обжалва орязването на клиничните пътики от Районната здравно осигурителна каса в Административния съд.

По мое предложение общинския съвет отпусна 100 000 лв за оборудване с модерна техника на болницата. Хората тук искат тя да се запази на всяка цена, твърди градоначалникът.

Ресми Мурад разчита на помощта на Националното сдружение на общините. С негово съдействие общината кандидатства за допълнително финансиране от държавния бюджет. Кметът се аргументира, че общината попада в категорията „изостанал селски район” и „изостанал планински район”. Висока е и безработицата за миналата година-14,7%.

Георги Кулов

Ресми Мурад
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини