14 °C

Кърджали ще хвърля боклука си в Хасково?

Сметището край хасковското село Гарваново може да поеме боклука на Кърджали

Кърджали и още седем общини от Източните Родопи ще возят боклука си до Хасково години наред заради провала на строителството на депото за твърди битови отпадъци край село Вишеград. Сметището край Хасково бе посочено от кмета Хасан Азес като най-близкото, но все още не са водени преговори с тамошната община.

Обектът е напълно блокиран заради бездействието на Министерството на околната среда и водите и консорциума-изпълнител Униленд-Сиконко-Униеко. Причината са търкания по финансовите параметри на проекта. От българо-италианския консорциум настояват за актуализация на сумата за изграждане на обекта. Обосновават се с това, че трябва да бъдат извършени взривни работи на 55 000 куб. м. скала. Изпълнителите обвиняват министерството, че в проектната документация не е посочена коректно твърдата скала, която трябва да се изкопае за изграждането на котлованите за събиране на сметта.

Консорциумът също така се опита да привлече подизпълнители, поизгладнели по време на кризата. Натискаха се кърджалийски и хасковски фирми. Бяха готови да работят и за печалба от 50% при приетата в бранша 100%. Поради забавянето на работата и спора около общата сума МОСВ спря превода на сумите за строителни работи и подизпълнителите се отдръпнаха.

Скандалът е грандиозен, защото депото за твърди битови отпадъци край Кърджали се изгражда по проект на програма ИСПА. Европейското финансиране е на стойност 14 млн.евро. Правителството осигури още 10 млн. лева, а министерството на финансите отпусна допълнително 3 млн.лв. Общата сума възлиза на 40 млн.лв. На изпълнителят е приведен аванс от 10 на сто от сумата.

Обектът трябва да бъде завършен до края на тази година, за да може да се оползотворят средствата по европейската програма. Прогнозите на МОСВ, че няма да се изпълнят повече от 30 процента от строителните работи.

Ако обектът не бъде завършен до края на годината България ще трябва да върне 4 млн. лв. на Европейския съюз.

Георги КУЛОВ

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021
Последни новини