17 °C

Кърджали ще хвърля боклука си в Хасково?

Сметището край хасковското село Гарваново може да поеме боклука на Кърджали

Кърджали и още седем общини от Източните Родопи ще возят боклука си до Хасково години наред заради провала на строителството на депото за твърди битови отпадъци край село Вишеград. Сметището край Хасково бе посочено от кмета Хасан Азес като най-близкото, но все още не са водени преговори с тамошната община.

Обектът е напълно блокиран заради бездействието на Министерството на околната среда и водите и консорциума-изпълнител Униленд-Сиконко-Униеко. Причината са търкания по финансовите параметри на проекта. От българо-италианския консорциум настояват за актуализация на сумата за изграждане на обекта. Обосновават се с това, че трябва да бъдат извършени взривни работи на 55 000 куб. м. скала. Изпълнителите обвиняват министерството, че в проектната документация не е посочена коректно твърдата скала, която трябва да се изкопае за изграждането на котлованите за събиране на сметта.

Консорциумът също така се опита да привлече подизпълнители, поизгладнели по време на кризата. Натискаха се кърджалийски и хасковски фирми. Бяха готови да работят и за печалба от 50% при приетата в бранша 100%. Поради забавянето на работата и спора около общата сума МОСВ спря превода на сумите за строителни работи и подизпълнителите се отдръпнаха.

Скандалът е грандиозен, защото депото за твърди битови отпадъци край Кърджали се изгражда по проект на програма ИСПА. Европейското финансиране е на стойност 14 млн.евро. Правителството осигури още 10 млн. лева, а министерството на финансите отпусна допълнително 3 млн.лв. Общата сума възлиза на 40 млн.лв. На изпълнителят е приведен аванс от 10 на сто от сумата.

Обектът трябва да бъде завършен до края на тази година, за да може да се оползотворят средствата по европейската програма. Прогнозите на МОСВ, че няма да се изпълнят повече от 30 процента от строителните работи.

Ако обектът не бъде завършен до края на годината България ще трябва да върне 4 млн. лв. на Европейския съюз.

Георги КУЛОВ

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
28 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
28 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
28 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
28 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
28 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
28 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
28 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
28 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
28 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
28 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
28 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
28 окт 2020
Последни новини