Самотни старци гаснат по махали и паланки в Кърджалийско

Възрастен човек бе намерен мъртъв до село Папрат, Джебелско. Той е поредният самотник от кърджалийските села, угаснал без медицинска помощ, който полицията намира.

Самотните възрастни хора от селата трябва да се настаняват в старческите домове в областта, защото зачестиха смъртните случаи на изоставени старци, казаха източници от полицията. Хората на реда припомнят, че напоследък почти всеки месец се намират  възрастни хора, починали в следствие на инфаркт или инсулт в отдалечени къщи по махали и паланки, които са можели да бъдат спасени, ако за тях са полагани грижи.

Наблюденията в областта показват, че хората в селата предпочитат да си живеят по домовете, вместо да постъпват в приюти. Изборът е само техен. Това сподели кметът на Джебел Бахри Юмер. Все още има незаети места в домовете за стари хора. Когато те се запълнят ще поставим пред държавата проблема за отваряне на още домове за възрастни в общините, каза Бахри Юмер.

Засега домове за стари хора има в Кърджали и Крумовград. В областният център има 30 места, от които са заети 21.  В Крумовград местата са 50, но в дома са настанени едва 30 човека. Защитено жилище за десет души има и в Ардино.

За болните  възрастни хора се грижат и два хосписа в Кърджали - единият на болницата, другият под егидата на Червения кръст.

Повечето обитатели на старческите домове са от градовете. Сред гражданите има по-добра нагласа да търсят услугите на социални заведения, каза шефът на Червения кръст в Кърджали Николай Велчев. Той твърди, че домовете за стари хора са скъпа социална услуга, която все повече се търси. В скоро време местата ще бъдат заети, прогнозира той.

В Кърджалийска област живеят 30 524 пенсионери, сочи справката. Голямата част от тях обитават селата. На мнозина роднините им са в чужбина. Потенциални клиенти на домовете за стари хора са хората от градовете. В петте града на областта живеят 64 991 души.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини