Бурята Агата уби 15 души и остави 20 000 без покрив в Гватемала

Снимка: Reuters

Около 20 000 души са останали без покрив в Гватемала след преминаването на първата тропическа буря за сезона - Агата, която причини смъртта на 15 души, а 11 са изчезнали безследно, съобщи Франс прес, като се позова на Националната координационна служба за бедствия.

Мощното изригване в четвъртък на вулкана Пакая, разположен само на 50 км от столицата, при което загинаха двама души и трима изчезнаха безследно, принуди властите да затворят международното летище "Аурора" в столицата. Летището ще остане затворено най-малко пет дни, съобщиха властите. Почистването на пистите от вулканичната пепел бе усложнено от поройните дъждове, предизвикани от Агата, допълва БТА.

Президентът на Гватемала Алваро Колом призова съгражданите си да се сплотят пред лицето на природното бедствие и съобщи, че отменя пътуванията си в Доминиканската република и Канада следващата седмица. Той добави, че президентите на Мексико и Салвадор - Фелипе Калдерон и Маурисио Фунес, са предложили помощ. Колумбия и САЩ предложиха въздушна подкрепа за транспортиране на помощ или евакуация. Ако времето позволи, първите хеликоптери от американската военна база в Палмарола, Хондурас, ще извършат днес спасителни полети до Гватемала.

В Маями Националният център на САЩ за ураганите, който бе обявил предупреждение за опасност от тропическата буря за тихоокеанското крайбрежие на Мексико и цял Салвадор, съобщи, че силата на Агата е отслабнала и понижи категорията й от тропическа буря в тропическа депресия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини