Валя Балканска призова за укрепване на Родинското движение

Световноизвестната народна певица Валя Балканска призова на българите изповядващи исляма в село Припек, Кърджалийско да станат членове на патриотичната организация „Дружба Родина”. Според нея традициите на родинското движение, което е приобщавало българомохамеданите към българщината в края на тридесеттте години на миналия век, трябва да бъдат възстановени в Родопите. Валя Балканска пя на селищния празник на Припек в навечерието на 24 май. Съпровожда я гайдаря Петър Янев.

Село Припек е единственото българомоходамеданско селище в община Джебел. То наброява около 900 жители. 150 от тях са се върнали към лоното на християнството.

Всяка година на 22 май местните жители отбелязват празника на селото. Те поднасят венци и цветя на паметната плоча на загиналите за свободата на България, в Първата и Втората световна война, местни жители.

Тази година съборът бе организиран със съдействието на общобългарската фондация „Тангра ТаНакРа” с председател Димитър Димитров и местната „ Дружба Родина”. Гости на празника бяха народният представител от Кърджалийския многомандатен район Цвета Караянчева, областният управител Иванка Таушанова, зам.председателя на Съюза на тракийските дружества в България Величко Пачилов.

Кметът Асен Славов, представи книгата „Припек-минало и настояще”. Той е един от авторите, положил началото на нейното написване още преди 30 години. Книгата, в която се разказва за българския корен на местните жители, е отпечатана с пари дарени от министър Вежди Рашидов.

Поздрави на припекчани изпрати лично премиерът Бойко Борисов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини