На изчезване сме! Топим се с 1/3 до 2050 г.

"Истината за изчезването на българската нация е най-укриваната истина. Това не е криза, а катастрофа", заяви проф. Иванов, научен ръководител на семинар за демографската катастрофа в страната, който ще се състои на 12 юни в Русе.

"Към 50-те години на този век българите ще се превърнат в екзотично малцинство", допълни проф. Петър Иванов, предаде КРОСС.

Петър Иванов е открил и разминаване в данните за прираста на населението за миналата година - според Националния статистически институт той е -3.5 промила, а според ЦРУ е - 11 промила. На всяко новородено българче се падат по 3-4 деца от малцинствата.

Трендафил Митев допълни, че се подценява се и фактът, че голяма част от напусналите страната около 1 млн. българи са били в детеродна възраст и вече имат потомство в чужбина.

По данни на ЦРУ за 2009 г. България е на 19 място в света по смъртност на населението и на 204 място по раждаемост. 83.9 процента от населението са българи, 9.4 процента - турци, 4.7 процента - роми и 2 процента са от други етнически групи.

Преди време проф. Карл Хауб от бюрото за изследване на населението във Вашингтон е публикувал анализ на демографските проблеми на света. Включително на България.

Тогава той заяви, че българите сме най-бързо топящата се нация в света. Пропорцията на хората на възраст до 15 години спрямо по-възрастните прави графиката обърната пирамида.

"Ако погледнем тази графика можем да кажем какво ще се случи в бъдеще със страната. Колкото по-тясна е пирамидата отдолу, толкова по-малко хора се придвижват в по-горната възрастова група. Така цялото население намалява", допълни професорът.

Намаляването на населението на България не е хипотеза, а неизбежност, защото тези, които ще възпроизвеждат нацията след 15 години, вече са родени. Те са твърде малко. Дори днес да започнат да се раждат все повече хора, демографският проблем вече е заложен.

Според проф. Хауб в годините около 2030 г. ще се случи нещо, което никога не се е случвало в историята на човечеството. Повече от 50% от населението на България, както и на още няколко европейски страни, ще бъде от пенсионери. Именно тази възрастова диспропорция е истинският проблем, а не фактът, че станем още по-малка страна.

"И това е проблем и голямо предизвикателство пред страните с ниска раждаемост днес. Въпросът е дали, когато тази голяма група хора достигне пенсионна възраст, дали ще има работна ръка, за да поддържа възрастните", каза проф. Хауб.

Контра: Нация не е изчезнала заради намалена раждаемост

Няма такъв случай човешката нация да е изчезнала заради намалена раждаемост. Истината обаче е, че ни предстоят много предизвикателства, каза Иван Нейков – експерт по пенсионно осигуряване.

Групата на хората в пенсионна възраст ще нараства, ще се промени средната възраст на нацията. През 2050 г. средната възраст у нас ще бъде 52 години, каза той.

Професионалното ориентиране в България сега на практика липсва, но трябва да се развива. Друг проблем е здравеопазването. Ще се увеличи нуждата от социални услуги, заяви още Нейков.

Вече се говори за четири групи хора, а не за три, както сме свикнали досега – млади, стари, старша възраст и зависими хора. Третата група обаче е абсолютно продуктивна, каза още той.

Вървим към гръцкия модел – концентриране на населението в три района и останалата част в цялата територия. Това изисква друг начин за управление на териториите, категоричен е Нейков.

Много тежък проблем ще бъде с неквалифицираните млади. След кризата няма да бъде възстановен пазарът на труда на нивото, на нивото, на който е бил. Сега ще има много по-малко работници, но по-високо квалифицирани. Българският пазар на труда трябва да работи през следващите години с хора, които са неквалифицирани, заяви още Нейков.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини