МВР подготвя серия от акции

МВР готви нова серия от операции срещу организираната престъпност, с които ще осигури спокойствието на обществото. Това обяви вчера вътрешният министър Цветан Цветанов пред БНР. МВР шефът коментира отново темата за създаването на специализиран съд, който ще гледа тежките дела срещу мафията, пише Монитор.

"Този съд трябваше да бъде направен отдавна", поясни Цветанов. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева също подкрепи вътрешния министър и каза, че специализираният съд и бързото правораздаване не са самоцел, а една от необходимите реформи в съдебната система.

МВР шефът обясни, от своя страна, че предстоят поредица от семинари за разследващите полицаи, на които те подробно трябвало да се запознаят с промените в НПК.

Вътрешния министър посочи, че в момента има срастване на организирана престъпност с високите етажи на властта, включително и с правоохранителната и правосъдната система. Според него през последните 20 години не е имало сериозен успех с борбата в тази насока именно защото тези хора са била покровителствана от високо.

"Не бива в никакъв случай да позволим това да продължава, за да не стане тя тежка организирана престъпност. За мен това, че работим така добре заедно с прокуратурата и ДАНС, е най-важното. Това беше най-големият проблем за конфронтирането ни през годините на прехода", обясни Цветанов.

Той допълни, че със закона за електронните данни, който влиза от днес, 10 май, се е спекулирало много, но вътрешното ведомство имало всички гаранции, че това няма да продължава.

"Философията и начинът за използване на специални разузнавателни средства не е променяна, остават, както е било преди. Тук говорим само за интернет и разпечатките. Досега такива данни се чакаха повече от 90 дни", коментира вътрешният министър. Той даде пример за ползата от СРС-та със случая на двете залети с киселина момичета от Благоевград. Благодарение на разпечатките от мобилните телефони обаче извършителите бяха открити много бързо.

Цветан Цветанов не подмина и темата за реформата във Висшия съдебен съвет. Според него вижданията на министъра на правосъдието Маргарита Попова за реформа във ВСС са правилни, защото самият съвет не е пожелал сам да се реформира.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини