Гърция пак потъна в кръв!

Гръцката полиция разпръсна със сълзотворен газ неколкостотин души, събрали се пред сградата на гръцкия парламент в центъра на Атина, за да протестират срещу приетите мерки за строги икономии, предаде Ройтерс.

Протестиращите замеряли полицаите с бутилки и камъни.

Главното полицейско управление на Атина обяви данни за щетите, нанесени от вчерашните безредици. Повредени са помещенията на 28 магазина, в три от които са били хвърлени бутилки със запалителна смес, предаде ИТАР-ТАСС. От палежи и погроми са пострадали 12 здания с офиси, 10 отделения на банки и три хотела, в два от които са избухнали пожари.

Разбити са два банкомата, подпалена била будка за вестници, седем автомобила са били повредени, в това число три, които са изгорели напълно.

Нанесени са щети на две станции на метрото, повредени са три светофарни уредби и е бил направен опит за погром в православна черква.

Има множество ранени и пострадали след инцидентите.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама изрази силна подкрепа за усилията "да се възстанови стабилността в Гърция", съобщи Ройтерс, като се позова на говорителя на Белия дом Робърт Гибс.

"Гърция предприема важни икономически реформи с подкрепата на страните от еврозоната и МВФ. Планът трябва да даде резултати през следващите няколко години", подчертал Гибс. „Ние силно подкрепяме усилията да бъде възстановена стабилността в Гърция и доверието в глобалната финансова система, и ще продължим да изтъкваме тази наша позиция в контактите си с Европа", подчертал говорителят, цитиран от БТА.

Френският парламент окончателно одобри отпускането на спешна финансова помощ на Гърция, съобщи АФП. Според одобрения тази нощ и от Сената план, Париж ще отпусне на Атина 16,8 млрд. евро, от които 3,9 млрд. ще бъдат предоставени още тази година. И в Националното събрание, и в Сената управляващата партия Съюз за народно движение и социалистите обявиха, че с финансовата помощ Франция спасява както Гърция, така и еврото. Френската помощ е част от пакет от мерки за предоставяне на общо 110 млрд. евро на Гърция от МВФ и от страните в еврозоната, посочва АФП.

Кризата с гръцкия дълг и необходимите мерки за справянето със ситуацията разтърсиха световните валутни, фондови и стокови пазари.

Единната европейска валута продължи да пада за четвърти пореден ден в четвъртък, стигайки до най-ниските от 14 месеца насам 1,28 долара за едно евро. Инвеститорите не просто не вярват в скорошното излизане на Гърция от кризата, но се опасяват и от вълни на нови сериозни проблеми в цялата еврозона.

Прогнозите за европейската валута са твърде негативни. Според някои прогнози е възможно скоро еврото да падне под 1,20 долара за евро.

В случай на влошаване на ситуацията в еврозоната до няколко месеца е възможно падане до 1,15 долара за евро. „Не виждаме никакви признаци, че кризата върви към края си. Обратно, в краткосрочен план положението само ще се влошава”, коментира експертът Стивън Бароу.

Най-голям повод за притеснение освен Гърция предизвикват още Испания и Португалия. Бюджетният дефицит на тези две страни е много висок, а промишленото им производство остава на много ниско ниво. През май Португалия ще трябва да заеме от международните пазари около 8 млрд. евро, а Испания – 19 млрд., което изглежда твърде трудно в сегашните условия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини