Намериха начин за следене на потребителите на торенти

Учени от френския Национален институт за изследвания в областта на информатиката, са намерили начин за следене на потребителите на торент тракерите, пише The Register.

Изследователите са следили действията на потребителите в течение на 103 дни. Те са събрали 148 млн. IP адреса и 2 млрд. копия на файлове, много от които представляват нелицензирано съдържание. Във всеки момент от времето е следено разпространението на 500 до 750 хиляди файла. По време на експеримента са идентифицирани 1,4 млн. уникални torrent файла.

При изучаване на навиците на потребителите на торенти се оказва, че повечето файлове се разпространяват от малък брой хора. Учените подчертават, че пиратството е трудно да се премахне, дори при малка група разпространители, но ако те бъдат изключени от процеса, могат да се избегнат милиарди сваляния на нелицензирани филми, музика и книги.

Притежателите на авторски права активно се борят с незаконното сваляне на съдържание чрез торентите. Те изискват от провайдерите да блокират трафика с файлообменящите сайтове, да съдят потребителите на торент тракери и да взимат от нарушителите глоби в рамките на извънсъдебни споразумения. Ако методът на френските учени може да се приложи на практика, притежателите на авторски права ще могат значително по-ефективно да предотвратяват разпространението на интелектуална собственост.

Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини