Дянков замрази данъците с оставката си

Пред социалните партньори вицепремиерът Симеон Дянков е гарантирал с оставката си това, че до края на годината няма да има повишаване на данъците. Това каза председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов, който участва в заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Няма да се пипат трите основни данъка - корпоративния данък (данък върху печалбата), Данък общ доход върху физическите лица и ДДС.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е поел ангажимент за това и е дал много сериозни гаранции.

"Предстоят 20% съкращения на разходите в администрацията до края на годината", каза още Симеонов.

"В публичния сектор първата вълна на съкращения трябва да засегне онези, които имат нарушения в работата, които имат престъпления. Втората вълна обаче е много важна, защото се наблюдава процес стрес в чиновниците и те като че ли се притесняват да вършат нещо, за да не допуснат грешка. Препоръчахме да бъде обявено ясно, така че чиновническият апарат да знае, че втората вълна са тези, които нищо не са направили или са направили много малко за периода, в който са получавали заплати”, заяви той.

Цветан Симеонов заяви, че оценката на държавния служител е ясна по закона за държавния служител. Той посочи, че е възможно да се мисли за увеличение на заплатите на тези, които са много ценни експерти, макар че във всички европейски страни е спряно увеличението на заплатите. Процентът на съкращенията на разходите в администрацията е „сериозен” – 20%.

Цветан Симеонов заяви, че болничните не са най-страшният въпрос към момента. Той посочи, че трябва да има наистина много строги мерки, за да не се наказват болните. По думите му, каквото и решение да се вземе, мярката трябва да важи до края на годината. Последното предложение, обсъждан на предходно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество е работодателите да поемат разходите по първите три дни от болничните на 50%, така че да няма ден, в който работникът да не получава пари.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини