Харалан Александров: Идва краят на една епоха на демокрация и либерализъм

Не се развива щастливо електоралната подкрепа за партиите в парламента, с изключение на тези, които увеличиха електората си. Много е несигурна политическата среда, процесите са турбулентни и неуправляеми. Разочарованието е дълбоко, има нарастващ проблем със самосъхранението на политическите субекти. Партийните елити, ако искат да се съхранят, да се опитат да направят правителство. Това коментира в студиото на бТВ социалният антрополог Харалан Александров.

„Да, идва наистина краят на една епоха на демокрация и либерализъм, и то доста по-драматично. Оформя се втори блок на изток от нас, и ще видим под какъв натиск ще се подложи периферията на Европа в бъдеще. Това е още една причина България да има редовно правителство“, допълни Александров.


Той посочи, че се приема за даденост от младото поколение свободното пътуване, политическия плурализъм и пр. Приемат се тези неща като нещо, което им се полага. И това позволява да се отдават на фантазии, които могат да бъдат много разрушителни – например критиките към либералната демокрация, залагайки на националистическите идеи, коментира анализаторът.

По думите му тече процес на деглобализация.

„Живеем в един много несигурен свят. Един от разломите е Изток-Запад и тук е големият конфликт. У нас партиите на статуквото са тези, които са евроатлантически ориентирани. От другата страна са останалите партии, които не харесват статуквото. ПП-ДБ са в най-трудна ситуация, защото те са против статуквото и в същото време са евроатлантици“, смята Харалан Александров.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини