Зеленски: Всички трябва да приемат плана за мир в Украйна

Украйна може да се обърне към Русия за преговори, но това ще стане когато международната общност одобри мирен план - това заяви президентът Володимир Зеленски в Бюргенщок, Швейцария, където се провежда международната конференция с участието на 90 страни. 

"Когато планът за действие бъде сложен на масата, приет от всички и бъде прозрачен за народите, тогава той ще бъде съобщен на представителите на Русия, за да можем наистина да сложим край на войната", обеща украинският президент. При откриването на форума, Зеленски заяви, че Русия не се интересува от мира, който трябва да бъде постигнат "по наистина траен начин" и съгласно Устава на ООН.

Повечето страни изразиха подкрепа за позицията на Украйна. Кения, Саудитска Арабия и Турция изразиха съжаление, че руският президент Владимир Путин не е бил поканен да участва във форума. "Тази среща на върха можеше да бъде насочена повече върху резултатите, ако другата страна в конфликта, Русия, присъстваше в тази зала", заяви турският външен министър Хакан Фидан.


„България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руската военна агресия срещу Украйна“. Това написа служебният премиер на България Димитър Главчев в своята Фейсбук страница, при пристигането си в Швейцария за Срещата на върха за мир в Украйна. 
„Пристигнах в швейцарския курорт Бюргенщок, където  ще участвам в Първата среща на върха за мир в Украйна. Бях посрещнат от президента на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд и от президента на Украйна Володимир Зеленски“, написа Главчев. 
"Страната ни продължава да подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност. България подкрепя и евроатлантическата перспектива на украинската страна. Свидетелство за това е приетата на 6 юли 2023 г. от Народното събрание Декларация за подкрепа за членство на Украйна в НАТО. България приветства решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към Съюза и признава важния напредък, който страната е постигнала“, добави българският министър-председател

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини