Борисов: Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ. Аз няма да се кандидатирам

ГЕРБ излъчва преговорен екип за сформиране на експертен кабинет

ГЕРБ излъчва преговорен екип за срещи с партийно представените партии. Той ще бъде съставен от Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова. Кабинет ще има, премиерът ще е от ГЕРБ, аз няма да се кандидатирам. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов в първи коментар след вота 2 в 1.

По думите му е необходим експертен кабинет, доминиран във важните министерства от ГЕРБ. „Искаме от наши кадри да са премиер, външен и военен министър. Трябва всеки да надмогне егото си. Другият изход е септември да ходим на избори. Мария Габриел няма да участва в кабинет на ГЕРБ“, категоричен е той.

Според него победата на партията във вота е категорична. Не е време за самохвалство и егоцентризъм, нито за противоборство между институциите, а за държавнически решения. По общите национални въпроси трябва да има разбирателство между парламент и правителство. Ултимативното говорене и биенето в гърди, сърдитите и дезертиралите - не е време за тях. Светът е във война и пред голяма война, ако политиците в света не намерят начин да успокоят света чрез дипломация. Време е за мъдри мъже и жени“, посочи той.

„Над 11% сме над втория, а си задаваме въпроса дали ще има правителство. Имаме обаче един депутат по-малко. Интересни са ми е колегите от малките партии, които бързат да кажат, че трябва кабинет, но няма да участват в такъв. Те могат да говорят от името на народа, но не и ние. ГЕРБ обаче не го и прави“, подчерта Борисов.

От своя страна Томислав Дончев подчерта, че победата е важна. „В 174 общини печели ГЕРБ-СДС. Случи се след години опити, след като голяма част от институциите неуспешно опитаха да унищожат нашата партия. Първият е първи, дори да е с един процент разлика, въпреки опитите да се внуши друго, в това състезание си има ред. Подкрепата за нас се върна във Варна, Видин, Пазарджик, Шумен, Добрич, Русе. Преференциалният вот е от голямо значение - Рая Назарян има 1000 повече преференции от Лена Бориславова. Георг Георгиев има два пъти повече преференции от Кирил Петков в Перник“, заяви той.

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила на вота за народни представители и евродепутати. На изборите за НС коалицията печели 24.70% от гласовете, а за ЕП - 23.54%, сочат окончателните резултати на ЦИК при 100% обработени протоколи.

 

 

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини