Откриха механизма за придвижване на раковите клетки в организма

Учени от университета Аалто, Финландия, са установили, че раковите клетки могат да анализират твърдостта на телесните тъкани за по-ефективно придвижване в тялото, съобщава сайтът на учебното заведение.

Специалистите припомнят, че способността на раковите клетки да мигрират в организма може да доведе до рецидив на заболяването.

За да разберат как туморните клетки намират начин да се придвижват успешно, авторите на настоящото изследване са провели специален лабораторен експеримент.

Използвайки високотехнологичен метод за култивиране, учените са създали 3D култури от клетки, които точно имитират тъканните структури на човешкото тяло. След това екипът e поставил туморни клетки в създадения модел, за да симулира миграцията им при рак на гърдата.

Резултатите показват, че раковите клетки се движат с различна скорост и изпитват различно натоварване. За миграцията си те използват извънклетъчния матрикс - специална влакнеста структура, състояща се основно от хиалуронова киселина и структурни протеини (колаген, фибронектин, еластин и други). Това е многокомпонентна субстанция, в която са потопени всички клетки на нашето тяло.

Според учените раковите клетки са се оказали способни самостоятелно да анализират свойствата на тъканите (клетъчните култури), в които са се движили. Те са били в състояние да вземат предвид показателите за твърдост, за да намерят оптимални пътища за миграция.

Изследователите са установили също, че когато една ракова клетка намери безопасен път, останалите могат да се „втурнат“ след нея.

Учените са открили още, че биомеханичната природа на човешката тъкан влияе не само върху разпространението на рака, но и върху неговата терапевтична устойчивост. В зависимост от местоположението си в тялото, туморните клетки могат както да „изплюват“ лекарство, така и да бъдат податливи към него.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини