Берлин се превръща в гъба

 Изгражда гигантски резервоар за събиране на дъждовна вода

години ще бъде изграден резервоар за дъждовна вода, съобщи АФП. Целта е ограничаване на наводненията и борба със сушата.

Концепцията за „града-гъба“ се появява през 70-те години, а през 2018 г. Берлин започва да работи по нея. В САЩ, Китай, Европа множество градски центрове изграждат съоръжения за отвеждане на водата и дренаж. Климатичните промени водят до проливни дъждове, следвани от периоди на суша.

Резервоарът с диаметър 40 м ще се намира в центъра на германската столица, на по-малко от два километра от емблематичната Бранденбургска врата. Обемът му ще достига над 17 хил. куб. м вода - пет пъти повече от капацитета на един олимпийски басейн.

Канализационната система на града е над 150-годишна и в случаи на проливни дъждове дъждовната и канализационната вода се смесват, водейки до смърт на рибата в река Шпрее. Същевременно градът изпитва недостиг на вода от години.

„Имаме едно бавно осъзнаване на това каква е стойността на водата в Берлин“, каза Дарла Никел, директор на службата за управление на дъждовната вода, създадена специално за трансформацията на града в гъба.

В квартал, построен преди пет години в югозападната част на града, дъждовната вода се отвежда от затревените тротоари в резервоари, изпарява се и прави въздуха по-приемлив, обяснява Никел. Затревяването на тротоара води до по-лесно проникване на водата в почвата. Предизвикателството е това да се случи в центъра. „Напредваме бавно“, коментира Никел.

 

Източник: ClubZ.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини