Президентът Радев внесе смут в срещата на Б9 като отказа военна помощ за Украйна

За първи път няма да има обща декларация на формата Б9, а заявление на Полша, Румъния и Латвия, защото няма постигнат консенсус за изход от кръвопролитната война в Украйна. Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от Нова телевизия.

Държавният глава е в Рига, където ще присъства на срещата на върха на държавите от Б9, която ще се състои в Рига. В регионалния формат участват България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. В срещата днес ще участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Отново ще подчертая готовността на страната да развива собствен отбранителен капацитет и да допринесе за укрепването на възпиращия потенциал на Източния фронт на НАТО. Най-сетне парламентът прие амбициозната програма за модернизация на въоръжените сили и очакваме българската отбранителна индустрия да се възползва. Настоявам за единно информационно пространство, като гаранция за общата сигурност“, изтъкна Радев.

Той заяви също, че Украйна няма материалните и финансовите ресурси да постигне целите си сама.

Президентът не съобщи кога ще свика консултации с партиите, които влизат в 50-ото Народно събрание след изборите в неделя.

БНР информира, че след срещата ще има заявление на двамата съпредседатели на формата. По предложение на Радев е бил променен първоначалният вариант на съвместното изявление от днешната среща, като е отпаднал текстът, който задължава всяка страна от Б9 да предоставя военна помощ на Киев. „В резултат бе приета позицията всяка страна да решава сама по своя собствена преценка и според своите собствени възможности дали и как да помага на Украйна - дали с военна, с финансова или с хуманитарна помощ“, посочи президентът. Той счита това за успех в подкрепа на здравия разум. Според Румен Радев така е направена важна крачка към преместването на фокуса от търсене на решение на военния конфликт на бойното поле, което е свързано с много жертви, разрушения и риск за глобалния мир, към търсене на решение чрез преговори съгласно устава на ООН. „Затова и подкрепяме в това съвместно заявление подготовката за срещата на върха в Швейцария“, добави той.

По думите на президента има два варианта - мирни преговори или предоставяне на допълнителни материални и човешки ресурси за Киев от страна на НАТО. Според него обаче не е известно накъде води вторият път, който носи и риск за глобалната сигурност. Радев обаче не каза, че мирни преговори са възможни само ако Путин изтегли войските си от Украйна, които палят, убиват и изнасилват там. Не каза също, че жертвите на бойното поле са заради вероломното нападение на Русия срещу Украйна, започнало на 24 февруари 2022 г. Пропусна също да отбележи, че Путин е този, който погази устава на ООН.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини