Кремъл устрои демонстративно военно учение в Карибско море близо до Флорида

Руски бойни кораби и самолети навлязоха в Карибско море за военни учения, целта на които според някои наблюдатели е да бъде демонстрирана сила на фона на растящото напрежение заради западната подкрепа за Украйна.

Три руски кораба и ядрената подводница "Казан" преминаха на 54 километра югоизточно от бреговете на Флорида, САЩ.

Според военни експерти от САЩ във военните учения ще участват няколко руски бойни кораба и спомагателни съдове, които също така е възможно да посетят и Венецуела, предаде Асошиейтед прес.

Русия е отдавнашен съюзник на Венецуела и на Куба и бойните ѝ кораби и самолети периодично посещават Карибско море, посочва АП. Тази мисия обаче се осъществява по-малко от две седмици след като президентът на САЩ Джо Байдън разреши на Украйна да използва предоставени от САЩ оръжия за удари на територията на Русия, а руският президент Владимир Путин намекна, че въоръжените му сили биха могли да отговорят с "асиметрични стъпки" другаде по света.

"Преди всичко целта на бойните кораби е да напомнят на Вашингтон, че не е приятно, когато съперник се намесва в близката ти чужбина", посочи Бенджамин Гидън, директор на Латиноамериканската програма в базирания във Вашингтон мозъчен тръст Центъра "Уилсън". "Това също така напомня на приятелите на Русия в региона, включително на противниците на САЩ Куба и Венецуела, че Москва е на тяхна страна", добави той.

Въпреки че един от бойните кораби е подводница с атомно задвижване, високопоставен източник от американската администрация заяви пред АП, че разузнаването е заключило, че нито един от тях не е въоръжен с ядрени оръжия. По думите му руските кораби "не представляват директна заплаха за САЩ".

Миналата седмица американски официални представители казаха, че се очаква руските кораби да останат в региона през цялото лято.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини