Опасност от ескалация: Байдън може да прати военни в Тайван, ако Китай реши да нападне

Американският президент Джо Байдън заяви, че не изключва възможността за използване на американска военна сила в отговор на евентуално китайско нахлуване в демократичен Тайван.

В интервю за влиятелното списание "Time", записано на 28 май в Белия дом, Вашингтон и публикувано вчера. Байдън заяви, че отговорът от американска страна ще зависи от обстоятелствата в островната държава Тайван, отстояваща суверенитета си от съседен Китай.

Пред китайския президент Си Дзинпин Байдън е заявил, че дългогодишната политика на САЩ се въздържа от одобряване на тайванската независимост, но е дал заявка, че ще защитава Тайван, "ако Китай едностранно се опита да промени". Вашингтон се консултира в съюзниците си в района, казва американският президент в интервюто.

Той обаче отказа да отговори дали САЩ ще нанесат удари от военните си бази в Япония или Филипините. "Не мога да се занимавам с това. Ще ме критикувате с основание, ако ви го кажа", заяви той. 

САЩ значително укрепи съюзническата си мрежа под ръководството на Джо Байдън. Под ръководството на Байдън САЩ укрепиха мрежата си от съюзи в Азия. Това предимно засяга привидно пацифистки настроената Япония, която претърпя собствена драматична трансформация в политиката си за сигурност. Съюзници на САЩ са и Филипините, които предоставиха на американските военни достъп до ключови бази с изглед към Тайван, отбелязва Japan Times.

Японските анализатори твърдят, че базите, както и тези в японската префектура Окинава, ще са от решаващо значение за евентуална защита на Тайван - при евентуален прицел от страна на мощния ракетен арсенал на Китай. Премиерът Фумио Кишида реагира като каза, че всяка извънредна ситуация над Тайван би представлявала криза и за Япония.

Успоредно с усилването на китайската военна мощ през последните години в Тайван нараснаха опасенията от война за острова. Някои американски военни прогнозират, че Пекин вероятно ще е готов да нахлуе в Тайван до 2027 г.

Преди 3 дни китайският министър на отбраната Дун Дзюн отправи остри критики към Вашингтон, че създава напрежение, като подкрепя Тайван. Това не е първият случай, в който 81-годишният Байдън на практика нарушава американската позиция на "стратегическа двусмисленост" по въпроса за суверенитета на Тайван. Миналата седмица китайските въоръжени сили устроиха демонстративно военно учение около Тайван.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини