Орбан: С всяка изминала седмица НАТО се приближава до война

Намерението на НАТО да покаже по-голяма съпричастност с Украйна в конфликта с Русия наподобява действията на пожарникар, който се опитва да потуши пожар с огнепръскачка, заяви днес министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Премиерът националист, който изгради топли отношения с Москва, се противопоставя на Запада по отношение на помощта за Киев от началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна преди повече от две години, отбелязва агенцията.

НАТО "се приближава до война" с всяка изминала седмица, каза Орбан пред унгарското държавно радио в контекста на днешната среща по въпроса за военната помощ за Украйна на външните министри на страните членки на алианса в чешката столица Прага.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви вчера, че "е дошло време" държавите от алианса да преразгледат някои от ограниченията си за използване на доставени от тях оръжия от Украйна.

Докато украинските лидери призовават правителствата на други държави да намалят тези ограничения, Западът остава разделен по въпроса дали Украйна може да обстрелва с доставени от чужбина оръжия и боеприпаси цели на територията на Русия, отбелязва Ройтерс. 

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви в началото на месеца, че неговата страна няма да участва в "налудничавата мисия" на НАТО за дългосрочна помощ за Украйна. Външни министри на други държави от алианса, като първия дипломат на Литва Габриелюс Ландсбергис, призоваха в понеделник Унгария да спре да блокира решения за отпускане на помощи за милиарди евро на Украйна, както го прави в рамките на ЕС.

Орбан каза още днес, че разговорите за изпращане на френски военни инструктори в Украйна и за разрешаване на използването на западни оръжия от украинската армия в атаки на руски обекти са "обезпокоителни идеи", приближаващи НАТО до война. Мисия на НАТО в Украйна създава опасност от световна война, вместо да защити страните членки на алианса, е мнението на унгарския министър-председател.

"Абсурдно е НАТО да въвлича нас, страните членки, в световна война, вместо да ни защитава. Толкова абсурдно, колкото пожарникар да дойде и да започне да гаси пожар с огнепръскачка", заяви Орбан по унгарското държавно радио.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини