Кафето, бирата и бургерът в София са по-скъпи от същите в редица европейски държави

Проучване показва, че кафе, бира, бургер или сандвич в центъра на София излизат по-скъпо от същите в редица европейски държави. Това показва проверка на по менютата на ресторанти в Атина, Кардиф, Люксембург, Лондон и други, както и в платформата globalprices.com

В момента кафето в центъра на града в едно от популярните заведения на бул. „Витоша“ струва 6,30 лв. за брой. За сравнение цената му е по-ниска в Унгария, Португалия, както и в Меката на хубавото кафе - Италия. Дори в центъра на Рим има заведения, където може да се изпие чаша хубаво еспресо за 2 евро, сервирано с чаша вода.


На места пък за сумата, която тук ще платите само, за кафе в Рим може да ви го поднесат и с кроасан. По-евтино от София се предлага и кафето в Турция и Сърбия, които са извън ЕС. По-евтино е и в Гърция, Полша и Германия, пише „Телеграф“.


Оказва се, че цената на бирата у нас е по-висока от 11 държави в ЕС. Пивото върви от 2,83 до 4,50 лв. По-евтино ще я сервират в Словения, Гърция, Румъния, Хърватия, Франция, Чехия, Нидерландия, Германия, Унгария, както и в Кипър и Сърбия. Оказва се, че средната цена на пивото в София е 2,48 лв., а в Германия за тази сума могат да се купят почти две, където струва 1,55 лв. за брой.


В популярна верига за бързо хранене средната цена на бургер е 16 лева, но има заведения, където заедно с картофки се продава за над 20 лева. За сравнение същият бургер се сервира за по-малка сума в Полша, Сърбия, Словакия, Чехия, Румъния, Хърватия, Португалия, Унгария и Турция.


Значително увеличение има и на цените в заведенията у нас, като при някои продукти е двойно. В някои случаи дори намаляват порцията, за да не вдигат много цената, а други я изключват от менюто. За пример е една от най-поръчваните салати, която се прави с айсберг и пилешко. Преди пандемията порцията струваше 10-12 лева, а в момента стига и 20 лв. в по-популярните заведения.


При скарата има двойно увеличение и на кюфтето и кебапчето, като преди те се сервираха за 1-2 лева, а сега са по 3-4 лв. за брой. Също така има скок на цените на безалкохолните и на алкохолните напитки.


Десертите също не изостават по цени от останалите ястия, които са в менюто на ресторантите. Например парче торта вече се предлага за минимум 7-8 лева. 9 лева пък струва домашно приготвен кейк с течен шоколад и маскарпоне.

 

Източник: FrogNews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини