ЦИК не очаква съществено забавяне в обработката на резултатите от изборите 2 в 1

Избирателят ще има възможност при желание да свери, че изписаният върху машинните бюлетини хеш код съответства на този, който е поставен в изборното помещение.
Това заяви заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

До изборите на 9 юни остават 12 дни, каза Матева и добави, че подготовката върви нормално и в срок.

По-рано днес беше направена публична демонстрация на софтуера, с който ще се обработват данните от гласуването в изборите за членове на ЕП и на народни представители.

„Тази демонстрация беше направена от „Информационно обслужване“, които съгласно Изборния кодекс и решенията на ЦИК са обявени за изпълнител на тази дейност“, добави Матева.

"Информационно обслужване" не са изразявали пред ЦИК опасения, че ще има забавяне в обработката на данните. Взети са мерки, за да може ЦИК да обяви резултатите в срок. За тези избори две в едно ще работят много повече екипи.

"Когато има два вида избори е нормално да има забавяне. СИК не бива да бързат, да не създаваме впечатление, че ще работят много по-бавно. Но когато работят по-бавно и систематично и не допускат грешки, тогава процесът може да се задвижи по-бързо, тъй като после има повторно преброяване при нас", посочи тя.
 

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини