"Монд": Изтекли документи разкриват инвестиции на Ружа Игнатова, направени когато тя вече е била обвинена за криптоизмама

Властването на кралицата на криптовалутите беше краткотрайно. То обаче беше много доходоносно, пише френският в. "Монд", цитиран от БТА, в статия, посветена на Ружа Игнатова.

През 2014 г. българската бизнесдама Ружа Игнатова стартира криптовалутата уанкойн - нова криптовалута с амбицията да се конкурира с биткойна. Бяха организирани конференции за популяризиране на това ново цифрово средство, обрисувано като "елдорадо", бизнесът процъфтяваше и инвеститорите се стичаха. Но само за две години всичко се срина. Уанкойн се оказа поредната пирамида, която измъкна от милиони нещастни инвеститори повече от 4 млрд. долара (3,69 млрд. евро), припомня "Монд".

Американските власти реагираха много бързо и обвиниха Игнатова в измама и пране на пари, а на 12 октомври 2017 г. издадоха и федерална заповед за арест. Но Игнатова беше по-бърза. 

"Взимаме парите, бягаме и обвиняваме някой друг", е предложила тя на съоснователя на измамната схема веднага след като тя била пусната в ход. И действайки според този принцип, тя ликвидира компаниите си, свързани с фирмата "УайнКойн", качи се на самолет за Атина и се изпари, а ФБР я включи в списъка с десетте най-издирвани лица. Игнатова не се е появявала от тогава и някои и някои казват, че тя е мъртва, отбелязва "Монд".

Седем години по-късно международно медийно разследване, въз основа на изтичане на документи, свързани със сделки и инвестиции в недвижими имоти, наречено "Dubai Unlocked", позволява да се проследи пътят на парите, откраднати чрез схемата уанкойн и този път стига до Дубай. Изтеклата информация разкрива, че Ружа Игнатова и нейните близки сътрудници са инвестирали "плодовете" на своя грабеж във вили и апартаменти в луксозните квартали на Дубай. Това показва и лежерното отношение на дубайските брокери на недвижими имоти и на власти към мръсните пари, допълва френското издание.

В края на април 2015 г., докато историята на успеха на уайнкойн все още е в разгара си, Ружа Игнатова купува гигантски апартамент с тераса на последния етаж на сграда с изглед към изкуствения остров Палм Джумейра. Покупката става под прикритието на компания Oceana Properties Limited, базирана в Дубай компания, създадена от нулата месец по-рано. Сделката излиза 10 млн. дирхама (2,5 млн. евро).

Подобно на нея дузина ключови фигури в скандала са инвестирали в недвижими имоти в Дубай. Карл Себастиан Грийнуд, с когото Игнатова е съосновател на криптовалутата, е похарчил 3,5 млн. евро през януари 2017 г. за вила в богат квартал на Дубай. Финландският бизнесмен Кари Валрос, който се представя като "европейски посланик" на "УанКойн", е притежавал до седем апартамента и вила в емирството. Стефан Щайнкелер, един от основните промоутъри на фалшивата криптовалута, притежава поне два апартамента, които доскоро е отдавал под наем на един от братята си, който също е в основата на измамата. Бившият люксембургски шпионин Франк Шнайдер, който е координирал връзките с обществеността на "УанКойн", е похарчил 1,8 млн. евро за апартамент с площ 270 кв. м през 2018 г., малко преди да стане обект на разследването на американските власти, които подозират, че той е "предоставил поверителна полицейска информация" на Игнатова, за да й помогне да избяга.

Червените предупредителни лампички, които така и не светеха по време на тези покупки, не светнаха и когато "УанКойн" започна да ликвидира финансовото си наследство, дори когато участието ѝ в скандала вече беше публично известно. През декември 2019 г. Игнатова е сложила в джоба си равностойността на 1,5 млн. евро, като е продала своя пентхаус, без да разкрива името на посредника, който се занимавал с продажбата.

Франк Шнайдер също успял да продаде имота си през януари 2022 г., като дори си позволил капиталова печалба от 300 000 евро, въпреки че е поставен под строг съдебен надзор от френските власти в малкия град в Мьорт е Мозел. Малко след продажбата бившият шпионин успява да се отърве от електронната си гривна и да избяга - вероятно в Индонезия - за да избегне екстрадиция в Съединените щати.

Всичко това се е случило въпреки факта, че от 2019 г. емиратският закон изисква от агентите по недвижими имоти да извършват проверки на миналото на купувачите и продавачите на имоти и да докладват на властите за всякакви подозрителни сделки. Но в този случай тези правила за борба с изпирането на пари, които явно не са били приложени в този случай.

"Законът е ясен: трябва да знаете с кого си имате работа", казва Хенри Уайад, анализатор в Themis, компания, базирана във Великобритания и Обединените арабски емирства, която помага на клиентите да управляват рисковете, свързани с финансови престъпления. От своя страна, властите в Дубай заявиха за консорциума за разследване Център за изследване на корупцията и организираната престъпност и неговите партньори, че "Обединените арабски емирства работят в тясно сътрудничество с международните си съюзници, за да възпрепятстват и възпират всички форми на незаконно финансиране".

"Dubai Unlocked" е съвместно разследване, базирано на изтекла информация за стотици хиляди имоти в Дубай, както и информация за техните собственици или използване, главно в периода 2020-2022 г. 

Данните са получени от Центъра за напреднали изследвания в областта на отбраната (C4ADS) - базиран във Вашингтон мозъчен тръст на бивши американски военни и учени, който изучава международната престъпност и конфликтите. След това те са били предадени на норвежката финансова медия "Е24" и на консорциума Център за изследване на корупцията и организираната престъпност, който координира този разследващ проект със 72 медии от цял свят, включително с "Монд".

По-голяма част от изтеклите данни са от Поземления и кадастрален план на Дубай и от емирските компании за комунални услуги.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини