С факелно шествие и празнична програма учениците в Устово почетоха 24 май

С традиционното факелно шествие и празнична програма на ученици от Основно училище „Стою Шишков“ се почете най-българския празник – на славянската писменост и култура, в смолянския квартал Устово. Празничната програма започна със самодейци от Танцов клуб „Мераклии“ към читалище „Кирил Маджаров“.

Всяка година традиционното ученическо шествие със светещи фенери и изписани букви се провежда ден преди 24 май. Шествието тръгва от двора на училището и стига до читалището. А най-малките възпитаници изнасят програма.

В училищния конкурс за най-добър фенер първо място спечели Анастасия Стоева от 5 клас. Второ и трето място заеха второкласниците Андрей Бански и Стела Хаджиева.

„В България честваме уникален по рода си празник, който другите народи по света не празнуват – празник на писмеността, на българската просвета и култура. 24 май – ден в който ние отбелязваме почитта си към великото дело на светите братя първоучители, създатели на славянската писменост и покровители на Европа Кирил и Методий. Съзнаваме колко сме силни със своята древна и богата култура. В този ден ние изразяваме своята дълбока почит и признателност към нашите учители, които с огромни усилия и обич раздават себе си, за да ни направят достойни българи и добри хора. Да бъдеш разпространител на знанието, да учиш другите на величието, на духовното, е мисия достойна за изпълнение от малцина. За вас за всички думи на признателност и почит“, каза в словото си директорът на Основно училище „Стою Шишков“ Цонка Печилова.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини