Редки кристали подредиха колекционери на площада в Мадан

Изображение 1 от 5

    Стартираха Дните на маданския кристал в миньорския град. Изложението в Мадан се провежда за втора поредна година. На площада 20 колекционери имат свои щандове, където представят редки минерали, извадени под земята.
    Валентин Савов е един от тях. Казва, че колекционерството му е страст, ходи и по изложения.
    Тони Тодоров е от Мадан и дори има своя малка галерия, където излага подземните красоти. Притежава голяма колекция от аметисти. "Аметистите са от Маджарово, от Хасковски минерални бани, не само от Мадан, но те са на световно ниво и аз събирам минерали от цяла България, това са просто уникални неща, появят ли се навънка просто хората ахват", казва Тодоров.
    Колекционерите са категорични, че Дните на маданския кристал са много добра инициатива, която тепърва ще привлича туристи и любители на ценните минерали не само от България, но и от цял свят.
    Идеята е отдавнашна, но миналата година я осъществихме на практика, каза кметът на Мадан Фахри Молайсенов. "Това си ни е имидж на нашата община, маданският кристал, който го знаят по цял свят. Идеята смятам, че е добра, тепърва предстои да видим. Тенденцията е всяка една година да го надграждаме това нещо", допълни кметът.
    За посетителите и участниците в изложението са предвидени фолклорни концерти във вечерните часове. Снощи първи на сцената излязоха местните самодейци. Програмата продължи с Тинчо Севдалинов и оркестър "Пам". Последва концерт на Джена. Вечерта завърши с гръцки хитове, изпълнени от Сотос Карабелас.
    Днес от 17 часа пред сградата на общината в Мадан ще има родопски изкушения от кухнята на баба. "Кристали под земята - хоро в душата" е мотото на надиграването с участието на самодейни танцови състави и фолклорни групи. Празникът ще завърши с концерти на Яница и Адам.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини