В Чепеларе протестираха срещу полицейски произвол

В Чепеларе се проведе протест с искане да се спре институционалния тормоз и  полицейския произвол, които служител на Районното управление на МВР в родопския град упражнява системно срещу собственик на конна база в Хвойна. Според семейство Юрукови, стопанисващо конната база, местен полицейски служител в продължение на три години тормози по всякакъв начин семейството му като превишава правата си, а целта е да спре дейността на базата. Протестиращите се събраха пред общината с плакати за справедливо разследване и преминаха в шествие до сградата на Районното управление в Чепеларе.Безсилието, в което съм поставен от институциите ме накара да организирам този протест, каза собственикът на конната база Георги Юруков. Паралелно с това той е пуснал жалба до министъра на МВР, главния прокурор и президента, с искане за разследване на действията на полицейския служител. Според Юруков, полицейският служител превишавал правата си, като заснемал бизнеса му, къщата му, гостите му, след което обработва лични данни и ги разпространява.

„Целта на този мирен граждански протест и молбата ми към министъра на вътрешните работи, главния прокурор е да бъде назначено едно безпристрастно разследване срещу полицейския служител от РУ – Чепеларе. Това, което можем да докажем безспорно, е че има разпространение на незаконни видеозаписи, включително на малолетни деца, заснемане на гостите в къщата ми за гости, след което кадрите се обработват от същия служител и се разпространяват, за което имаме доказателства, както  и за ред други нарушения като служител на реда“, каза Юруков.

„Вече две години и половина се борим с непрестанни проверки и жалби от различни административни органи“, каза и адвоката му от адвокатска колегия Пловдив, Мария Ангелашка. Според нея, Юруков е изключително съвестен към всяка институция, но е напълно безсилен да защити правата си, защото сигналите, които подава се разследват от колеги на същият полицейски служител, упражняващ тормоза върху семейството му. Протестът е бил последния възможен начин да защити правата си от тормоза, в чиято основа е междусъседски конфликт, който има опасност да доведе до фатални последици.

От полицейски произвол се оплакаха на протеста също и Димитър Сираков и Иван Пачеджиев. Според протестиращите, младите се изселват от общината заради такъв полицейски тормоз.„Това е може би един от последните ни варианти, с гражданска позиция, да се опитаме да издействаме справедливост от институциите. Не е редно служител на Районно управление да записва малолетни деца с камери и да ги разпространява, да подава докладни записки, който после да бъдат разглеждани от негови колеги, при подаден сигнал негови колеги да му се обаждат и да питат дали да посетят сигнала или не. В момента дори имаме от съседи и служител на МВР  шест висящи дела срещу Георги и семейството му. Считам това две години Георги да го разпитват всяка седмица за неморално и несправедливо, едностранчиво. В същото време няма нито едно оплакване от потребители на услугата, там ходят да яздят деца, родители и децата са щастливи, а той се занимава с разпити и дела“, каза Ангелашка.Според председателя на инициативния комитет на селото, Зоя Сотирова, хвойненци живеят в стрес от създалото се напрежение с конната база. Според нея, конете от базата са нанесли щети по частни имоти на хора от селото, а най-възмутителното за възрастните хора е, че историческата местност Таушана, където има паметник на загинали герои от войните, е дадена за пашуване на конната база и вследствие една част била превърната в сметище, а около паметника било пълно с конски фъшкии. Хората от селото се възмущавали също, че старият път на Хвойна е заграден от Юруков и не можели да си стигат до имотите си, притеснявали се от близост на конете с водосборната зона и др. „Нищо против нямаме да си развиват бизнеса, стига да е законен и да сме етични и толерантни един към друг“, каза Сотирова.Всички сигнали срещу полицейския служител ще бъдат разгледани щателно, заяви директорът на Областната дирекция на МВР в Смолян старши комисар Цветан Цанков.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини