Как Турция се превърна в една от най-големите спирки за реекспорт на руски горива към ЕС

За 1 година блокът е внесъл 5,16 млн. тона петролни продукти на стойност 3,1 млрд. евро от три турски пристанища. 86% от вноса на пристанищата през същия период идва от Русия

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на ЕС на 5 февруари 2023 г. до края на февруари 2024 г. блокът е внесъл 5,16 милиона тона петролни продукти на стойност 3,1 милиарда евро от три турски пристанища – Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. По-голямата част от тези рафинирани продукти вероятно са с руски произход, тъй като 86% от вноса на пристанищата през същия период идва от Русия. Така на практика южната ни съседка се е превърнала в една от най-големите спирки за реекспорт на забранените в ЕС руски горива.

Това става ясно от съвместен анализ на Центъра за изследване на демокрацията (CSD) и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA).

Между февруари 2023 г. - февруари 2024 г. Турция е внесла руски петролни продукти на стойност 17,6 милиарда евро, което е 81% от общия внос на рафинирани продукти в страната. През този период Анкара се е превърнала в най-големия купувач на руски петролни продукти в света, като е внесла 18% от общия износ на петролни продукти от Русия.

Руският износ на петролни продукти за Анкара генерира 5,4 милиарда евро данъчни приходи за военната каса на Кремъл.

„Трябва да бъдат предприети разследвания от правоприлагащите агенции на ЕС, за да може да се гарантира, че реекспортираните руски петролни продукти в страни като Турция не влизат в санкциониращи държави“, коментира Исак Леви, ръководител на екипа за политика и енергиен анализ Европа-Русия в CREA.

След началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Москва започна да използва сложна мрежа от икономическо влияние в световен мащаб, за да заобиколи санкциите и да запази позицията си на международните пазари, като Турция се превърна в един от ключовите фактори и основен търговски център за руски петрол и газ, изтъкват специалистите. Те посочват, че през последното десетилетие вносът на руски петрол за южната ни съседка е нараснал петорно.

Русия се превърна във втория по големина търговски партньор на Турция, изнасяйки стоки за страната - предимно нефт, газ и въглища - на стойност 42,2 милиарда евро през 2023 г. Стратегическото местоположение на Турция на Черно море позволява на търговците да извлекат по-големи дивиденти от вноса на петролни продукти и улеснява съхранението им в терминали в различни пристанища в страната.

Смята се, че турските складови съоръжения са се превърнали в основна спирка, особено към ключови купувачи в Гърция, Италия, Испания, Румъния и Нидерландия.

„Продажбата на пазара на ЕС, където цените са много по-високи поради дефицит в доставките, означава значителен марж на печалба за всеки допълнителен барел, който Русия продава. Цените на турския износ за ЕС са с 24% по-високи от вноса от Русия. По-голямата част от тази печалба се реализира от търговски посредници на големи руски петролни компании, работещи на пазара на ЕС. Тези търговци обикновено са регистрирани в данъчни убежища като Швейцария, Холандия и ОАЕ“, разясни Мартин Владимиров, директор на програма „Енергетика и климат“ в CSD.

 

Източник: ClubZ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини