Българският правописен речник вече е онлайн

Официалният правописен и правоговорен речник на българския език вече е достъпен онлайн. Това се случва за пръв път благодарение на платформата БЕРОН, създадена от БАН. Речникът, издаван периодично от Института по български език към БАН, определя нормите в българския език и се смята за „законодател“ на правоговора и правописа.

Платформата БЕРОН бе представена днес в БАН. Тя е поемстена на домейна на Министерството на образованието. Датата на представянето избрана с умисъл - ден след деня на Европа и преди 11 май - денят на светите братя Кирил и Методий по стар стил.

Платформата позволява да чуем и да видим характеристиките на думите, които търсим - за всеки глагол, например, можем да видим спреженията, формтие в различните глаголни времена и др. особености на думата. Ресурсът съдържа общо около 2 400 000 форми и служи за справка не само за правописа, а и за правоговор, граматика, информация за омоними и дублети. Тя предоставя свободен достъп до надеждна информация в интернет за българският книжовен език. Съдържа и рубрика „Въпрос на деня“ - представя отговори на въпроси, които се получават ежедневно в Службата за езикови справки и консултации на Института за български език. Подбират се въпроси, които представляват интерес за по-голям кръг потребители - като например „Кога се изпозлва думата компетенция и кога компетентност?"

Ръководителят и инициатор за създаването на проекта БЕРОН е проф. д-р Руска Станчева. Името на платфромата е специално подбрано в чест на делото на д-р Петър Берон. Абревиатурата БЕРОН означава „Български езикови ресурси онлайн“.

„Благодарение на посредничеството на печатната технология, Бероновия буквар получава огромно разпространение и част от правилата, които са ни известни като правилата на книжовния език, същност присъстват още в Рибния буквар, чрез който се потвърджава езикът на говорима основа, залегнал в основата на днешния съвременен български книжовен език. Затова и нарекохме нашата българска платфрома БЕРОН, защото ние сме хора от БАН, хора на науките, и защото вярваме, че смисълът на нашата работа е да създаваме и разпространяваме знание, за да може по този начин да помагаме в ежедневието на хората“, коментира проф. Станчева.

Произношението на думтие е озвучено от актрисата Гергана Стоянова.

Речникът има и мобилна версия.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини