Честито Възкресение Христово!

Православните християни посрещнаха най-светлия си празник - Възкресението на Божия син Исус Христос. На третия ден след като е разпънат на кръст и погребан Спасителят възкръсва. Със смъртта си Исус Христос е изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си дал надежда за живот след смъртта.

Десетки миряни посрещнаха Възкресение Христово в храмовете. Свещениците отслужиха Възкресна света литургия.

Малко преди полунощ всеки богомолец получи и частица от Благодатния огън. Заради ситуацията в Израел Светият синод в България реши тази година да не се праща делегация до светия град Йерусалим, която да пренесе Благодатния огън у нас. За богослуженията  се използва Благодатният огън, който беше донесен през миналата година. 

Както повеляват традициите християните, предвождани от свещениците обиколиха в литийно шествие храмове в региона. 

А точно в полунощ вярващите се поздравиха с „Христос Воскресе – Воистина Воскресе“. В следващите 40 дни това ще бъде поздрава между всички православни християни. 

След службата миряните отнесоха Благодатния огън у дома. С него се пали кандилото вкъщи, а хората могат да го запазят през цялата година. 

С настъпването на Великден традициите повеляват християните да се борят с боядисани яйца. В неделя богомолците могат да присъстват и на Пасхална Вечерня, наричана още Второ Възкресение. При него евангелският текст за Христовото възкресение се чете на различни езици, а така се напомня, че благата вест е била отнесена от апостолите до всички народи в целия свят.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Още новини

Последни новини