Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара.

Няколко групи крилати ракети са били регисктрирани в източните и южните области на Украйна. Друга ракетна атака е преминала през северната част на Киевска област в западна посока. Украинските военновъздушни сили съобщиха за ракети над Житомирска област в посока към Хмелницка област. Последва съобщение за отекнали взривове в Лвовска област. В 6:00 часа бе съобщено за отмяна на въздушната тревога.

Една пациентка е пострадала след след въздушен удар с две ракети С-300 на територията на болница в квартал на Харков. Засегнати са няколко сгради в медицинския комплекс, като се е наложило преместване на пациенти в друг корпус.

 През следващите години Украйна ще получи боеприпаси за зенитните системи "Пейтриът" и НАСАМС, системи за противодействие на дронове, снаряди с прецизно насочване и бронирани машини, заяви американският министър на отбраната Лойд Остин.

 "Радвам се, че мога да обявя допълнителен ангажимент по линия на Инициатива за подпомагане на сигурността на Украйна, който ще ни позволи да осигурим нови възможности за украинската армия от американската индустрия. Това е най-големият пакет в областта на сигурността, който сме поели до момента", допълни той.

 Белгия ще достави на Украйна изтребители F-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди белгийска медия. Десетки изтребители за Киев обещаха също Нидерландия, Дания и Норвегия. Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът".

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини