Какво мислят кандидатите за македонски президент за вписването на българите в конституцията

Македонците днес гласуват в сряда и мнозина са недоволни

Втори последователен изборен цикъл за последните четири години е в сряда. Парламентарният вот на 15 юли, отложен с три месеца заради COVID-19, също бе тогава, но не първоначалната му дата, 12 април, нито президентският през 2019, спечелен от Пендаровски. Изборите традиционно се състоят в неделя - с изключение на 2006 г., когато премиер бе Владо Бучковски.

С решението в Северна Македония се появиха още два неработни дни: 24 април и 8 май. Те ще бъдат неучебни, ще почива и частният сектор (мярка, за която кабинетът се колебаеше) и няма да се отработват. Целта, обявена от властите, е всеки гражданин да може да упражни правото си на глас.

Решението разгневи бизнеса; според Съюза на стопанските камари то влияе на цялата седмица и не е било обсъдено с бизнеса, а целта е само да се повиши активността в изборния ден. То ядоса и родители, които трябва да решат какво да правят с децата си, включително във вторник след 11 сутринта, когато учебните занятия бяха съкратени, за да се даде време за подготовка за изборния процес.

В сряда, 8 май, ще са и изборите две в едно - балотаж и предсрочен парламентарен вот - имаше дълги обсъждания сред политическите партии още миналата година как да се комбинират. През октомври тогавашният председател, по-късно служебен премиер, Талат Джафери каза, че единствено 8 май е дата, която спазва всички законови срокове и е преди деня, когато следващият президент встъпва в длъжност - 12 май.

 Вписването на българите в конституцията - условие за начало на европреговорите на Северна Македония неизбежно влезе и в кандидатпрезидентската кампания. Докато Стево Пендаровски и Буяр Османи (и двамата част от управлявалото в последните години мнозинство) поддържат промените, то всички останали са уклончиви под една или друга форма.

Арбън Таравари например говори за необходимостта от още гаранции, че пред Северна Македония няма да има повече условия (по тази причина Османи и неговата партия ДУИ го обвиняват, че проявява гъвкавост, за да управлява албанската опозиция с ВМРО-ДПМНЕ).

Гордана Силяновска-Давкова не дава точно решение на проблема, създаден, след като през август 2023 г. не бе постигнато мнозинство за поправките, но говори за още съвместни декларации и други похвати. Максим Димитриевски иска отложено действие на конституционните промени (след като Северна Македония стане част от ЕС), Стевчо Якимовски също е за отлагане, но след двустранния спор за език и идентичност. Биляна Ванковска от „Левица“ отива още по-далеч и иска денонсиране на Договора за добросъседство с България.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини