Камарата на представителите най-после одобри помощта за Украйна

Камарата на представителите на американския Конгрес най-сетне одобри пакета с подкрепа в областта на сигурността на Украйна на стойност 60,75 млрд. долара. Пакетът мина с 311 на 112 гласа, като гласуването бе посрещнато с аплодисменти, а демократите развяха украински знаменца.

От тези почти 61 млрд. 23 милиарда трябва да отидат за попълване на американски арсенали и 11,3 милиарда за „продължаващи американски военни операции в региона“. 13,8 милиарда ще отидат за закупуване на най-новите оръжейни системи за американската армия и съюзниците. Както Байдън поясни, на Украйна ще бъдат дадени оръжия от запасите на Пентагона, а нови оръжия ще бъдат произведени с помощта на сумите, отпуснати от Конгреса.

7,8 милиарда са икономическа помощ за Украйна, но се предоставят като кредит. До 60 дни след приемането на закона Байдън ще трябва да сключи споразумение с украинското правителство за връщане на средства. Те ще бъдат на разположение на Украйна до 30 септември 2025 г. Президентът на САЩ има право да отпише до 50% от дълга на Украйна, но не по-рано от 15 ноември 2024 г. (т.е. след изборите, въпреки че Байдън ще ръководи страната до встъпването в длъжност на новия президент през януари). Могат да бъдат опростени и всички задължения, но след 1 януари 2026 г. Отделно се отбелязва, че средствата, отпуснати за подкрепа на украинския бюджет, не могат да се използват за изплащане на пенсии на украинци.

Законопроектът изисква Държавният департамент и Пентагонът да представят стратегия на САЩ за подкрепа на Украйна в рамките на 45 дни от приемането.

По-нататъшното приемане на законопроекта не би трябвало да срещне сериозни пречки. Следващият етап ще бъде разглеждане в Сената, което вече е насрочено за вторник, 23 април. В Горната камара мнозинството е на Демократическата партия, затова и се очаква сигурна подкрепа. През февруари Сенатът прие законопроект за отпускане на помощ на Украйна, който бе блокиран в Камарата на представителите.

След като Сенатът гласува законопроекта, документът ще отиде при Джо Байдън. “Сенатът на САЩ трябва да одобри законопроекта за помощта за Украйна възможно най-скоро, така че Вашингтон да изпрати оръжия на Украйна възможно най-скоро”, заяви тази вечер Байдън.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Камарата на представителите на САЩ за одобрението на помощта за Украйна.
 „Благодарен съм на Камарата на представителите на Съединените щати, на двете партии и лично на председателя Майк Джонсън за решението, което поддържа историята в правилния път. Демокрацията и свободата винаги ще имат глобално значение и никога няма да се провалят, докато Америка помага за защитата им. Този жизненоважен законопроект за американска помощ, приет днес от Камарата на представителите, ще предотврати ескалацията на войната, ще спаси хиляди и хиляди животи и ще помогне на двете ни страни да станат по-силни. Справедливият мир и сигурност могат да бъдат постигнати само със сила”, написа Зеленски в “Туитър”.

Кога и какви оръжия ще пристигнат в Украйна?

"Вашингтон поуст" съобщи днес, че на Пентагона ще му трябва „по-малко от седмица“, за да достави някои оръжия на ВСУ. Както Байдън вече каза, те ще бъдат изпратени от складовете на американската армия.

Очевидно първите партиди ще включват ракети "Пейтриът"Предс и артилерийски снаряди. Поне точно това изброи Байдън в сряда, когато каза, че оръжията от запасите на Пентагона ще бъдат незабавно прехвърлени в Украйна.

Дали ще бъдат прехвърлени ракети ATACMS с голям обсег на действие, 300 километра, е открит въпрос. Законът, от една страна, задължава Байдън да направи това, от друга страна му позволява да не прехвърля ракети, ако президентът реши, че това ще застраши сигурността на Съединените щати. В този случай президентът ще бъде длъжен да обясни на Конгреса причината за отказа. Очевидно това е чисто политическа точка, с която републиканците искат да принудят Байдън да се оправдае за тази стъпка.

В същия дух си струва да се разгледа изискването за представяне на стратегия за Украйна, като се посочи времето за подкрепа. Това е нещо, което Белият дом неизменно отбягва, предпочитайки да направи помощта на Киев практически безсрочна, без да обявява по-нататъшните си планове.

Приемането на законопроекта със сигурност е важен знак за подкрепа за Украйна от страна на САЩ, включително от Републиканската партия, която дори оттегли основното си искане - да обвърже помощта за Украйна с въпроса за сигурността на границата. И това е сигнал, че политиката на САЩ може да не се промени фундаментално дори ако Тръмп дойде на власт. 

Дали деблокирането на американската помощ ще успее да преобърне настоящата трудна ситуация за украинските въоръжени сили на фронта, където руската армия държи инициативата, ще стане ясно през следващите месеци.

“Решението за предоставяне на помощ на Украйна беше очаквано и предвидимо. Това допълнително ще обогати Съединените щати и още повече ще съсипе Украйна и още повече украинци ще умрат”, лаконично коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Отпускането на американска военна помощ за Киев е пряко спонсориране на терористични дейности, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА “Новости”.

Помощта за Израел

С 366 гласа "за" и 58 "против" беше приет и пакетът за Израел, който е за 26,4 млрд. долара. Той включва:

- 4 млрд. долара за Железния купол и Прашката на Давид - системи за ПВО;

- 1,2 млрд. долара за системата "Железен лъч";

- 4,4 млрд. долара за попълване на оръжейни запаси и услуги към Израел;

- 3,5 млрд. долара за осигуряване на военна помощ по Програмата за чуждестранно военно финансиране;

- 9,2 млрд. долара за хуманитарна помощ за Газа и други групи, потърпевши от кризите, под формата на пакети с храна, подслон и основни нужди.

Помощта за Индо-тихоокеанския регион

Този пакет е за 8,1 млрд. долара и мина с 385 гласа "за" и 34 "против", с един въздържал се от Демократическата партия. В него са включени:

- 3,3 млрд. долара за инфраструктура;

- 2 млрд. долара за чуждестранно военно финансиране за Тайван и други ключови съюзници;

- 1,9 млрд. долара за попълване на оръжейни запаси и услуги към Тайван и партньори в региона.

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини