Храните, които ни зареждат с енергия

Пролетна умора, колебания в температурите, недоспиване, безкрайни ангажименти - причините да се чувстваме уморени са много, но време за почивка често няма никакво. Затова е важно да знаем как бързо и лесно да презаредим батериите. Ето и кои са храните, които ни зареждат с енергия.

Непреработени храни

Колкото по-естествен и непреработен е един хранителен продукт, толкова по-голяма стойност има той за организма. Да, в момента може да ни се яде вкусен бургер, но той ще ни засити за кратко.

Преработените храни са пълни с консерванти, захар, сол и други нежелани добавки, които ще затруднят храносмилането и ще изцедят голяма част от енергията ни. Вместо на тях, трябва да заложим на сезонни плодове и зеленчуци, които ще ни заредят с енергия и полезни хранителни вещества.

Протеини

Червените и шарени меса са източник на наситени мазнини. Белите меса като пилешкото, пуешкото и рибата пък ни зареждат с голямо количество протеин в комбинация с много по-малко мазнини. А рибите, богати и на омега-3 мастни киселини, ни дават допълнителни ползи.

Пълнозърнести храни и сложни въглехидрати

Точно както преработените храни, рафинираните въглехидрати като захарта ни дават фалшиво усещане за прилив на енергия, който обаче продължава много за кратко, последван от рязък спад. Затова е добре да залагаме на сложните въглехидрати, особено на закуска, защото тяхното разграждане е постепенно. А пълнозърнестите храни имат и допълнителни ползи заради голямото количество фибри в състава си.

Ядки и семена

Те са наистина страхотен избор за бързо засищане на глада и борба с умората. Пълни са с полезни хранителни вещества и ни зареждат бързо с енергия. За препоръчване са суровите и несолени ядки. Можем да заложим на бразилски орех, бадеми, кашу, лешници, пекан, орехи, слънчогледови и тиквени семки. Най-често посягаме към тях следобед, когато ни налегне умората, а е още много рано за вечеря.

Семената от чия също заслужават специално внимание заради съдържанието на въглехидрати, полезни мазнини и фибри. Те са толкова добър източник на енергия, колкото и въглехидратните спортни напитки. И тази енергия остава с нас за целия ден.

Банани

Те са доказан източник на енергия, която се отделя продължително време в организма. Дори изследване доказва, че са по-добър вариант за колоездачите от специалните напитки за спортисти, които пият по време на състезание. Този плод е богат на калий, витамини и фибри и има перфектното съотношение на въглехидрати, които ни дават нови сили. 

Овесени ядки

Да, те не са просто закуска, а тази закуска, с която да започнем деня си по най-добрия начин. Те ни зареждат с фибри, които ни държат сити за дълго, а съдържат и малко протеин. Освен това контролират нивата на кръвната захар и ни предпазват от резки промени в нейните нива, които се отразяват и на енергията ни. Залагаме на най-обикновените овесени ядки, без никакви добавки. Можем да ги комбинираме с прясно или кисело мляко, малко ядки и лъжичка мед за сладост, съветват от Healthline.

Да, важно е какво ядем, но и как го ядем. Винаги трябва да следваме правилото да хапваме често, но на малки порции, за да не отива цялата ни енергия в преработка на храната. Разбира се, че не става и без вода, защото тя е ключова за всички процеси в организма, включително и за производството на енергия.  С чаша вода можем да заменим всички други напитки, дори и кафето, и отново ще се чувстваме достатъчно енергични.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини