Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

В сряда корабите останаха на пристанищата в Гърция, а железопътните превози бяха спрени заради стачка на служителите от транспортния сектор. Те настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

Тъй като шофьорите на автобуси и таксита също напуснаха работа, много пътища в централната част на Атина бяха блокирани, предизвиквайки хаос в някои райони.

Служителите се присъединиха към 24-часовата стачка на най-големия гръцки профсъюз в частния сектор GSEE, който заяви, че заплатите им все още изостават в сравнение с тези на европейските им колеги.

По-рано този месец Гърция повиши минималната си брутна месечна заплата с 6,4% до 830 евро - това е четвъртото подобно увеличение за последните пет години, отбелязва агенция "Ройтерс".

Протестиращите обаче твърдят, че увеличението на заплатите им не е достатъчно, за да се справят с нарастващите разходи за храна и жилище.

"Посланието е ясно. Те не могат да свържат двата края с най-ниските заплати и галопиращи цени", се казва в изявление на GSEE, която представлява около 2,5 милиона работници.

Консервативното правителство на министър-председателя Кириакос Мицотакис, което спечели преизбирането си през юни миналата година, обеща да повиши минималната месечна заплата до 950 евро до 2027 г., когато ще приключи мандатът му.

Друга негова цел е да увеличи средната работна заплата с повече от 25 % до 1500 евро през същия период.

Източник: boulevardbulgaria.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини