Часове след искане от Борисов премиерът сменя външния министър с депутат от ГЕРБ

Около три часа, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от служебния премиер Димитър Главчев да смени външния министър, това стана факт. Министър-председателят предлага на президента Румен Радев Стефан Димитров да бъде освободен, като поста заеме настоящият депутат и заместник-председател на ГЕРБ Даниел Митов.


Той беше външен министър от 6 август 2014 - 27 януари 2017 г. във второто правителство на Борисов. Като мотиви Главчев посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.


Първият избор на Главчев за външен министър беше дългогодишният консул на България във Виена Ивайло Ценов. Името му беше съобщено в президентството при представянето на състава на кабинета, но той отказа по лични причини. Така поста се зае от Стефан Димитров.

 

Още при съобщаването на окончателния състав на кабинета Бойко Борисов обяви: „Никога нямаше външен министър да е този господин (Стефан Димитров, бел. авт.), ако имах какъвто и да било контакт с Главчев“.


Критиките на Борисов

По-рано днес, на среща със симпатизанти от район „Подуяне“ в София, Борисов първо похвали военния министър, а след това атакува външния: „За генерал Запрянов бях сигурен, че няма да мръдне от НАТО-вските позиции - подкрепа за Украйна, както и днеска на Кримската платформа, фантастично се представи генерал Запрянов. За разлика от външния министър. ГЕРБ носи отговорност за министъра на отбраната. За външния министър ние не носим никаква отговорност. И ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Защото той променя доктрината, която имаха Външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия“..

Борисов допълни, че ще изчака да види дали служебният премиер ще се съобрази с тази препоръка и отбеляза, като ако това не стане, ще направи така, че да се съобрази впоследствие. Така и не стана ясно защо Борисов не харесва Стефан Димитров като външен министър, както и защо го атакува точно сега.


Първите реакции

Рокадата предизвика незабавно реакция от политическите опоненти на Бойко Борисов. Първо Корнелия Нинова написа във „Фейсбук“: „На кого и в какво качество лидер на партия предлага и преговаря за кадровите назначения в служебния кабинет, който трябваше да проведе честни избори равно отдалечен от всички партии!? Току- що Борисов призна, че е негов. Редил го, договарял го е, нарежда му, заплашва... Този човек е в основата на задкулисието и паралелната власт в България“. Тя допълни, че вината за връщането на Борисов във властта е на „Продължаваме промяната-Демократична България“.

Малко по-късно бившият началник на кабинета на Кирип Петков като премиер Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ написа също във „Фейсбук“: „Това сега какво беше?

А/ на Главчев му е скучно вечер;

Б/ Вече дори не се крият;

В/ по-лошо: мислят си, че демонстрират мъжката тежка дума на Бойко за пред електората??"
 

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини