ТП „ДЛС-Кормисош“ отбеляза „Седмица на гората“ с редица инициативи

ТП „ДЛС-Кормисош“ бяха залесени 200 бр. горскоплодни фиданки (диви круши, джанки, киселица, арония), по периферията на дивечовите ниви, с цел подобряване на хранителната база за дивеча с участието на служители на стопанството. 
С цел популяризиране на професията на лесовъда, се проведе беседа за необходимостта от правилното стопанисване на горите и ползите от тях. Ученици бяха запознати и с историята и развитието на лесовъдските дейности в района през годините в родния им край. Особено внимание се обърна на основните функции, права и задължения на служителите в системата на горите. Във връзка с представяне на дейност „маркиране“, бяха показани основните уреди и инструменти, приложими в практиката на горския служител – клупа, КГМ, висотомер и стоп-палка. Беше извършена и демонстрация за работа с тях. С цел обогатяване знанията на учениците относно местната флора и фауна, бе предоставена презентация на тема: „Гората е живот и обща отговорност. Гората като дом на застрашени, изчезващи и ендемични растения и животни“ и образователен филм „Непознатите гори“.
Проведена бе и среща с децата в ДГ „Юрий Гагарин“ -гр. Лъки, също с цел популяризиране на лесовъдската дейност. Децата създадоха лична градинка, като засадиха семена на цветя. В двора на детската градина бяха засадени и три броя храсти, предоставени от ТП „ДЛС-Кормисош“. Проведени бяха и занимателни игри.
Служители на ТП „Държавно ловно стопанство – Кормисош“ направиха демонстрация на обработка на дивечово месо пред ученици от СПГТС „Никола Й. Вапцаров"- гр. Смолян. Готвачи от ловното стопанство,заедно с младите хора, избрали готварството за своя професия, приготвиха ястия от дивечово месо, които са част от основното меню на Ловна резиденция „Карамуш“. Ученици, учители и служители на ТП „Държавно ловно
стопанство - Кормисош“ приготвиха заедно тристепенно меню от екологични продукти. Под наставничество на горски специалисти, възпитаниците на гимназията засадиха дръвчета и храсти, с което демонстрираха отговорност за опазване на природните ресурси.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини