БЕХ ще плати огромен данък за дарението си към енергийния фонд

Служебното правителство може да отмени решението за придобиване на дълга от 1,6 млрд. лв. на „Топлофикация-София"

Абсурдите в енергетиката продължават. С одобрено в петък решение кабинетът на Николай Денков в оставка е изменил едно от поредицата решения в сектора, с което задължи „Български енергиен холдинг“ да дари 728 млн. лв. на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. До странното дарение се стигна, след като НС задължи финансовото министерство спешно да осигури 1 млрд. лв. за покриване на дефицит във фонда, който трябва да поеме разходите по либерализация на пазара на ток за домакинствата. Сега обаче се оказа, че върху дарението трябва да се плати огромен местен данък, възлизащ на 36,4 млн. лв. Обикновено данъкът се плаща от получателя, но в случая кабинетът е взел решение да задължи дарителя БЕХ да го плати.

Това става ясно от публикувано в правителствената информационна система решение на кабинета от петък, 5 април. То явно е взето на подпис, защото последното присъствено заседание на правителството в оставка бе на 3 април. Решението съдържа точно едно изречение и с него кабинетът задължава БЕХ да плати местния данък върху дарението. По закон държавата и общините са освободени от местен данък върху даренията, но в случая безвъзмездното финансиране е от търговско дружество към фонд.

Самото дарение следва да бъде извършено в 7-дневен срок от деня, в който министерство на енергетиката ще придобие дълговете на „Топлофикация-София“ към БЕХ и „Булгаргаз“ на обща стойност 1,6 млрд. лв. Към момента няма данни тази операция да е финализирана. По партидата на общинската фирма няма подадени подобни проектодокументи за вписване. Няма и решение на столичния общински съвет по темата, а дружеството е общинско. Според източници на „Сега“ бившият енергиен министър Румен Радев не е подписал проектодоговора с „Топлофикация-София“. Както „Сега“ писа, предложената от кабинета „Денков“ схема за прехвърляне на заеми и дългове в енергетиката е много проблемна, особено по линия на държавните помощи. Там кабинетът замаза проблемите с приети постфактум изменения в постановлението за приемане на закона за държавния бюджет.

Не е ясно дали на фона на тези въпросителни служебното правителство няма да отмени постановлението за предоставяне на 1,6 млрд. лв. извънредни средства по бюджета на енергийното министерство до получаването на становище от ЕК. Сумата бе разпоредена от МФ още в началото на април и огромното плащане е една от причините парламентът да вземе решение за ограничаване на разплащанията извън пенсии, заплати и режийни. Ако МС отмени постановлението, ще трябва да се търси друго решение за осигуряването на средства за фонда „Сигурност на електроенергийната система“.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини