Завладяна и разпарчетосана: руският план за Украйна

Високопоставените руски политици ту казват, че Украйна трябва да стане руска, ту говорят за поделяне на страната между Русия, Полша, Румъния и Унгария. Какво всъщност искат руснаците?

Дмитрий Медведев определи споделените от него наскоро в Телеграм предложения за край на войната срещу Украйна като „мека руска мирна формула“, пише „Франкфуртур Алгемайне Цайтунг“. Изданието цитира плана, първа точка от който е „пълната и безусловна капитулация на бивша Украйна“. „Мирната формула“ на Медведев предвижда оттам нататък саморазпускане на украинската държава и международното признаване на цяла Украйна за руска територия.

Тези изявления на Медведев не са изненадващи, отбелязва ФАЦ. Все пак след ислямисткия терористичен удар срещу „Крокус сити хол“ в Москва той бе първият, който обвини за това Украйна. Той също така неведнъж е наричал Киев „руски град“, а за Украйна казва, че „това е бъз съмнение Русия“.

От чие име говори Медведев не е много ясно, коментира и „Нойе Цюрхер Цайтунг“ - от свое, от името на Кремъл или на човек, който с обидните си изказвания проверява настроенията? Безполезната му официална функция на заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия и предисторията му на президент и министър-председател по волята на Путин подсказват, че верният отговор вероятно е „и трите“. Изказванията му потвърждават едно - особено от 22 февруари 2022 година Русия има една цел - да лиши Украйна от нейната независимост, пише още швейцарското издание. И Кремъл няма да се успокои, докато не постигне тази цел.

Полша щяла да окупира Украйна, не спират да повтарят в Москва

Медведев направи изказванията си в началото на март на форум в Сочи, където обаче зад гърба му се виждаше карта, влизаща в противоречие с неговите думи, посочва германското издание. На нея Украйна е разделена между Русия, Полша, Румъния и Унгария, а само около столицата Киев е останало нещо, което може да се разбира като украинска държава. Бившият руски президент и премиер не за първи път показва тази карта - тя бе публикувана в неговия канал в Телеграм още през юли 2022 година с твърденията, че така „западните анализатори“ виждали бъдещето на Украйна. Кои са тези западни анализатори така и не става ясно, посочва ФАЦ.

Руската пропаганда редовно се възползва от подобни наративи с очевидната цел да сее недоверие и враждебност - ту под формата на отровна покана към тези, които биха спечелили от разделянето на Украйна, ту като инсинуация за истинските им намерения. Владимир Путин също говори сериозно за подобен сценарий, отбелязва ФАЦ. В интервю за държавната телевизия той скицира едно хипотетично развитие, съгласно което полски войски навлизат на територията на Украйна и там защитават границата към Беларус, за да могат украински части да бъдат изпратени срещу Русия.

Ако се стигне дотам, „полските войски няма да си тръгнат никога“, посочи Путин. Тъй като поляците „биха искали да си върнат областите, които смятат за исторически свои и които Сталин им е взел и дал на Украйна“. Полският „пример“ би могъл да бъде последван и от други държави, които след Втората световна война са загубили част от териториите си - като Румъния и Унгария, става ясно още от думите на Путин.

Медведев не за първи път скандализира с бруталните си изказвания   Снимка: Yekaterina Shtukina/Sputnik Government/AP/dpa/picture alliance

Полша и Румъния отхвърлят руските дезинформации

Близки съратници на Путин като ръководителя на руското разузнаване Сергей Наришкин и секретаря на Съвета по сигурността Николай Патрушев отдавна твърдят, че Полша правела съвместно със САЩ, Румъния и Унгария заговор за окупацията на част от Украйна. На всяко пътуване на високопоставени полски политици в Украйна от руското нападение насам и всяка доставка на оръжие от Полша руската пропаганда отговаря с хипотези за планове за нападение от страна на Варшава, пише ФАЦ. Изданието подчертава, че Полша и Румъния, за разлика от Унгария, остро отхвърлят тези изявления, които определят като „глупости“ и „дезинформация“.

Руските твърдения се базират на това, че във времето между двете световни война западната част на днешна Украйна е принадлежала на Полша, Румъния и Чехословакия. В края на Първата световна война и по време на германската окупация през Втората световна война поляците и украинците влизат в кървави сблъсъци във връзка с господството върху спорните райони. Пикантното е, че Путин, Медведев и другите руски функционери не говорят за словашките, а за унгарските териториални претенции, изтъква ФАЦ. Това показва как според тях големите държави биха могли да игнорират малките, защото спорният район около Ужгород попада в унгарски ръце едва през 1938 година след поражението на Чехословакия от страна на Хитлер, припомнят авторите на материала Фридрих Шмид и Райнхард Везер.

„Границите на Русия не свършват никъде"

Историческата конкретност и яснота така или иначе не играят роля за тези московски фантазии. Това важи и за картата на Медведев. Тя признава за румънски региона Виница, който във времето между двете войни принадлежи на Съветския съюз. Но пък Молдова, която тогава е била част от Румъния, остава независима, включително отцепническото Приднестровие. В този район, който вече неведнъж е искал присъединяване към Русия, са разположени 1500 руски войници, отбелязва ФАЦ.

Различните руски теории за бъдещето на Украйна имат едно решаващо сходство - те отхвърлят правото на страната на съществуване. Оттам нататък вече остава неясно какви териториални цели преследва Москва в Украйна, а вероятно и в други посоки. Водещите пропагандисти споменават какво ли не - Казахстан, Грузия, дори Полша. На форума в Сочи Медведев изтъкна изказването на Путин от края на 2016 година, което гласи: „Границите на Русия не свършват никъде“.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини