Грешката, която правим след хранене

Състоянието на зъбите ни е доста показателно за цялостното ни здраве. Затова и колкото да ни се струва досадно четкането, плакненето и използването на конец, е добре да не пренебрегваме тези стъпки, ако искаме да си спестим по-честото ходене на зъболекар.

Освен основното почистване на зъбите сутрин и вечер обаче, трябва да обръщаме внимание на хигиената на устната кухина след всяко хранене от деня. Често допускана грешка при много хора се оказва да пропускат изплакването на устата след храненията.

Още в началото уточняваме, че измиването на зъбите с четка и паста не бива да замества изплакването. Разбира се, традиционната грижа два пъти на ден остава задължителна, но към нея е добре да добавим изплакването след всяко хранене, особено ако сме свикнали да хапваме по-често и имаме и междинни хранения.

Най-добре е възможно най-скоро след като сме се нахранили, да изплакнем добре устата си с обикновена питейна вода.

Водите за уста не са препоръчителни в този случай, тъй като основното им предимство всъщност е елиминирането на лошия дъх. Освен това те обичайно са киселинни и могат да навредят на емайла, а и съдържат алкохол, който понижава pH-то и изсушава устната лигавица. Това пък може да навреди на венците с течение на времето.

Защо обаче в действителност е толкова важно да изплакваме устата си с вода след всяко хранене? Отговорът се крие в поддържането на неутрално ниво на pH в устната кухина, за да предотвратим развитието на кариеси.

Когато ядем, слюнката ни разгражда храната, при което се отделя страничен киселинен продукт. А в кисела среда емайлът се нарушава и това може да допринесе за развитието на кариес.

Един от лесните навици, които можем и е добре да приложим в ежедневието си, за да предотвратим увреждането на зъбите, е именно да ги изплакваме с вода след хранене. Най-проблематични са храните с висока киселинност, каквито са цитрусовите плодове, доматите, киселото зеле, туршията и оцетът, пише Fortune Well.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини