Гардиън: Кримският мост ще бъде съборен до 3 месеца

Генерал Кирило Буданов вече разполага с почти всичко необходимо за операцията, твърди британското издание

На фона на успешните атаки срещу руски петролни рафинерии в дълбокия тил Главното управление на разузнаването в Киев, което стои зад операциите, е насочило погледа си към друга цел - Кримския мост, който свързва Русия с окупирания полуостров. Неговото разрушаване е неизбежно, пише в. „Гардиън“.

Изданието се позовава на високопоставени служители на ГУР, според които е планирана трета атака срещу съоръжението и разрушаването му е „неизбежно“.

За Путин мостът е важно напомняне за това, което той смята за едно от най-големите си политически постижения: „връщането“ на полуострова в състава на Русия през 2014 г. За Киев мостът е също толкова омразен символ на незаконното анексиране на полуострова. Разрушаването му би засилило кампанията на Украйна за освобождаване на Крим и би повишило бойния дух на бойното поле и извън него.

„Ще го направим през първата половина на 2024 г.", заяви високопоставен служител на ГУР, като добави, че шефът на службата Кирило Буданов вече разполага с „повечето средства за осъществяване на тази цел“.

Началникът на ГУР се придържа към одобрения от президента Володимир Зеленски план за свеждане до минимум на руското военноморско присъствие в Черно море, добавя източникът на „Гардиън“.

Изданието отбелязва, че не е ясно как ще се развие украинската атака - „има сериозни съмнения дали ГУР е в състояние да проведе специална операция срещу толкова добре защитена и очевидна цел“.

През февруари Наталия Хуменюк, ръководител на Съвместния координационен пресцентър на Отбранителните сили на Южна Украйна, заяви, че Руската федерация вече се готви за унищожаването на Кримския мост.

Според нея точно по тази причина руснаците са започнали да строят железопътна линия в окупираната част на Запорожка и Херсонска област. Това би им позволило да избегнат пълната блокада в случай на разрушаване на Кримския мост.

По-рано командващият на Военноморските сили на Украйна вицеадмирал Олексий Нейчпапа обяви, че Кримския мост ще падне още тази година.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини