Още днес може да спрем или продадем ''Балкански поток'', обяви Борисов

Това би било национално предателство, но щом това искат от ПП-ДБ - ГЕРБ ще подкрепи, каза той

идерът на ГЕРБ Бойко Борисов се закани на доскорошните си некоалиционни партньори, че ако искат да предадат националния интерес на България, то Народното събрание може още днес да спре или продаде „Балкански поток“.

Депутатите вкараха като извънредна точка в дневния ред създаването на временна комисия за установяване обстоятелствата относно изчезналия стратегически документ „Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на България“, както и всички факти относно реализацията на проекта „Балкански поток“. Парламентарната група на ГЕРБ подкрепи предложението на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) с малки изключения.

„Можем днес да спрем „Балкански поток“. Крановете са на територията на България. Предлагам или да го спрем, или да го продадем. За мен това би било национално предателство, но ГЕРБ ще подкрепи и двете решения“, заяви в кулоарите на парламента Бойко Борисов.

Според него чрез „Балкански поток“ България може да оказва стратегически натиск на Австрия - например като налага допълнителна такса на транзита на газ, както наскоро направи парламентът.

„На среща с Асен, Киро, аз и Христо решихме да наложим такса от 20 лв. Благодарение на Асен Василев така наказахме Австрия и по лошия проект гласувахме 20-те лв. Никой не каза една дума тогава. Учудвам се на това двуличие на колегите“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Той нарича проекта „лош“, защото в резултат от него „Булгартрансгаз“ почти фалира, защото така и не можа да я събере и се наложи депутатите да отменят таксата от 20 лв.

Бойко Борисов за пореден път обяви „Балкански поток“ за изцяло български и посочи, че тръбите се намират на наша територия. По думите му от газопреносната мрежа България има 1,3 млрд. лв. чиста печалба към днешна дата:

„Няма такъв бизнес и такова предприятие в държавата, което да носи такъв огромен принос на българите. А и геостратегически можем да наказваме Австрия, когато си пожелаем. Ако колегите мислят, че трябва да предадат интересите на България в полза на Турция, нека още днес да внесат решение и да спрем „Балкански поток."

Бойко Борисов заяви, че е предложил комисията да разглежда и „Лукойл“, за да видят българските граждани „как са се точили левчетата от техните джобове“ към Швейцария по време на кабинета „Петков“.

По думите на лидера на ГЕРБ в българската газопреносна мрежа се намират най-добрите в света реверсивни компресори.

Борисов коментира „предизборното наддаване“, което започна през последните дни. ГЕРБ и ДПС предложиха да се отпуснат 75 лв. великденски надбавки за пенсионерите, а финансовият министър Асен Василев отговори, че това е „евтин популизъм“ и пенсиите за всички трябва да растат поетапно.

„За тези няколко дни тече страшно надцакване кой колко пари ще похарчи. Включихме се и ние. Грешно е, но за съжаление в царството на лудите само нормалният го обявяват за луд“, каза той.

Борисов даде заявка, че „още утре“ ГЕРБ са готови да обсъдят правилата за Антикорупционната комисия - нещо, за което от ПП-ДБ отдавна призовават, но дотам така и не стигна, след като устройството на КОНПИ се реформира.

Попитан защо вчера каза, че и да имат 150 депутати заедно с ДПС, ГЕРБ не биха управлявали с тях, Борисов каза:

„Считам, че в едно мнозинство трябва да има по-широка палитра от подкрепа."

Лидерът на ДПС Делян Пеевски говори малко след Борисов. Той лаконично каза, че не е сериозно отсега да се говори кой в каква формация ще управлява и призова това да се случи, след като минат предсрочните парламентарни избори.

По думите на Пеевски е постигнато съгласие със съпредседателя на ПП Кирил Петков временната комисия да разгледа и дейността на „Лукойл“, с акцент върху печалбите. „Нека всичко стане ясно и да се разбере от кой проект колко е спечелено“, каза Делян Пеевски.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини