Икономистът Красен Станчев: Преминаването към еврото ще струва около 1 мрд. 200 хил. лв.

Публикуваният за обществено обсъждане проектозакон за въвеждане на еврото показва начина, по който една банкнота се сменя с друга. Това заяви икономистът Красен Станчев.


Законопроектът за приема се очаква много отдавна. Обсъждането ще бъде нормално. Лихвите са споменати в анализа. Те не могат да бъдат споменати в самия закон, каза още той.


Анализът на въздействие на закона показва, че разходите по смяна на банкноти и цените ще струва около 1 мрд. 200 хил. лв., смята Станчев.


Анализът на законорпоекта се опитва да направи списък с пози и негативи след приемане на еврото. Сред позитивите са безплатно превалутиране, инвестиции, намаляване на лихвите, България става легитимен ползвател на средста на подкрепа от ЕС и Европейската банка, добави икономистът пред bTV.


По думите му намаляването на лихвите може да бъде голям проблем. „При смяна на правителства, някой може да се отпусне и да започне да взима кредити. Схемите за подкрепа могат да стимулират онези, които искат да се наредят първи на опашки за субсидии. Това не е добре за икономиката“, смята Красен Станчев.


Публикуваха за обществено обсъждане проектозакона за въвеждане на еврото-цените ще са едновременно в лева и евро повече от една година


Съставът на Централната банка трябва да остане и да си върши работата. Министърът на фиансите трябва да си върши работата. България е включена в Международния сив списък за прането на пари. България трябва да излезе от там, за да може да влезе в еврозоната. Друго, уникално изискване за България е върховенството на закона, отбеляза още Станчев.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини