АКФ: Анонимна свидетелка видяла над 10 пъти Сарафов в 'Осемте джуджета'

Антикорупционният фонд публикува нови факти и документи, в които анонимен свидетел дава показания за честите посещения на сегашния и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и други висши магистрати при бившия следовател Петьо Петров-Петьо Еврото в ресторанта „Осемте джуджета“.

Показанията му са от 31 май 2023 г., а разследването е образувано светкавично на 29 май с. г. в Софийската районна прокуратура. Ден по-рано АКФ публикува получени по електронна поща снимки на усмихнатите Петров и Сарафов пред заведението.

Според фонда това е петият очевидец, чиито свидетелства за връзките на сегашния главен прокурор с Петьо Еврото стават публично известни.

През февруари 2024 г. bird.bg показа протоколите от разпитите по същото досъдебно производство на двама други свидетели, единия от които с тайна самоличност под номер 24-2, към които се добавят вече даваните, включително и в интервюта пред АКФ, сведения от Илия Златанов и Любена Павлова в същата насока, посочват от фонда.

В протокола за разпит на свидетел с тайна самоличност под номер 24-1, който АКФ публикува днес, се съдържа информация за чести посещения в ресторанта в периода 2018–2020 г. на Борислав Сарафов, бившия градски и настоящ зам.-апелативен прокурор на София Емилия Русинова и бившия ръководител на вече закритата Специализирана прокуратура Димитър Франтишек Петров. Там те се срещали с Петьо Петров в отделено помещение на първия етаж, до което обичаен достъп нямали от персонала на заведението, а само Петров и тогавашната му съпруга Любена. От тази стая Сарафов и Русинова излизали с големи хартиени пликове, в които изглеждало сякаш има документи.

От публикуваните документи става ясно, че свидетелят е жена. Тя е виждала над 10 пъти Сарафов в заведението.

„В ресторанта съм виждала над 10 пъти Борислав Сарафов, който е зам. главен прокурор в настоящия момент. Аз тогава не знам дали беше зам. главен прокурор, но знам, че беше директор на Националната следствена служба. Той идваше по различно време на денонощието. Обичайно идваше през деня. Той стоеше около 40 минути или час. Докато е идвал, аз съм го виждала да говори с Петьо Петров“, разказва анонимната свидетелка в показанията си според протокола.

Там е виждала и Емилия Русинова.

„Виждала съм Емилия Русинова. Тя още май не беше шеф на Софийска градска прокуратура, когато идваше. Мисля, че Петьо Петров успя да й помогне да стане шеф на Софийска градска прокуратура. Нея съм я виждала много често - поне двадесет пъти. Като това е било по различно време - през деня, вечерта (буквално по домашно облекло), като същата стоеше различно време в ресторанта. Понякога стоеше по час - час и половина. С нея съм виждала, че Петров си разменяше саморъчно написани бележки. Какво е имало на тези написани от тях бележки няма как да знам“, разказва още свидетелката.

Снимка на Емилия Русинова с Еврото на входа на ресторанта също е ставала обществено достояние, както и че свидетели са говорили пред АКФ за ролята на Димитър Франтишек в казуса „Осемте джуджета“.

Самоличността на двамата анонимни свидетели от разследването на СРП очевидно е представлявала особен интерес за прокурора от СГП Йордан Петров, след като е приел по компетентност досъдебното производство и е прочел показанията им. По негова изрична молба, уважена от ръководителя на Наказателната колегия на ВКС, той се е запознал със секретните материали, съдържащи данните за самоличността на свидетелите, които тогава са се намирали в секретното деловодство на ВКС, посочват от фонда.

След това свидетелят с тайна самоличност под номер 24-2 се оказва разкрит, по думите му получава заплашително писмо, а наблюдаващият прокурор Йордан Петров дори произнесе имената му в национален ефир, макар и при все още формално несвалена защита.

Съдбата на свидетеля с тайна самоличност под номер 24-1 остава неизвестна. Неизвестно остава и дали и той вече е променил показанията си за свързаността на Борислав Сарафов с Петьо Петров, както това са сторили други от давалите по-рано сведения в такава насока лица, изтъкват от АКФ.

Публикуваните от АКФ протоколи с показания на анонимния свидетел 24-1, чиято съдба е неизвестна.

Ден по-рано АКФ публикува други документи, от които стана ясно, че са иззети лаптопи, телефони, дискове, касети и пр. от имотите на Петьо Еврото, но от тях не се разбира какво съдържа иззетото имущество.

От протокол за претърсване в апартамент на столичната ул. „Свиленица“ в близост до прочутия ресторант „Осемте джуджета“, както и опис на иззетите веществени доказателства при претърсването на този и друг апартамент в същата сграда се разбира, че обискът е извършен в малките часове на 30 май 2023 г.

В началото на протокола е отбелязано, че жилището се ползва и обитава от Петьо Вълков Петков, а имената на бившия следовател са Петьо Велков Петров. По-надолу в описа на иззетите доказателства е отбелязано, че документите са на името на Петьо Петров.

Веществени доказателства заедно със събраните при другите действия по разследването са пратени на 9 юни 2023 г. от Софийската районна прокуратура на Върховния касационен съд, където според новите промени трябва да отиват сигналите срещу главния прокурор и неговите заместници. Към онзи момент обаче все още не е назначен разследващ прокурор.  

Прокурорът от СГП Йордан Петров изисква и получава тези веществени доказателства от зам.-шефа на ВКС.

„Така във фактическата власт на Софийската градска прокуратура попадат множество веществени доказателства с неизвестно съдържание, които потенциално биха могли да касаят редица административни ръководители в прокуратурата, в това число и такива на самата СГП, за чиято свързаност с престъпната мрежа около Петьо Еврото говорят няколко свидетели в разследването на СРП“, отбелязват от АКФ.

От публикуваните документи става ясно, че са правени обиски и в жилища на Петьо Еврото в Гърция.

От Антикорупционния фонд заключават, че едва ли ще научим какво е имало на тези информационни носители, „предвид начина на администрирането им по настоящия казус и множеството публично известни данни за това какво се е случвало назад в годините с веществени доказателства по знакови дела“.

Миналата сряда АКФ обяви още едно разкритие - за дългогодишно приятелство на Градския прокурор на София Илиана Кирилова с Петьо Еврото. Това става ясно от друг публикуван от фонда протокол от разпит на Кирилова, проведен отново от Йордан Петров. Поводът е дело, образувано в районната прокуратура, а впоследствие иззето от градската. По това разследване показания дава бившата жена на Еврото Любена Павлова, в които твърди, че Борислав Сарафов е била чест посетител на „Осемте джуджета“. Делото е прекратено след изземването му.

От показанията на Илиана Кирилова става ясно, че познанството й с бившия следовател датира от 1997 г. - тогава и двамата са били следователи, с различна честота на общуване. По-активни стават през 2020 г., когато внезапно умира сестра й. Малко след това Кирилова казала, че има предложение от Иван Гешев - вече главен прокурор, да се кандидатира за градски.

„Когато споделих това с Петров, той ми каза, че не е лошо да опитам, пък ако реша, че имам проблеми с тази длъжност, винаги мога да си дам оставка. Не Петров, а лично Гешев ме покани да изготвя концепция за кандидатстването“, казва Кирилова, става ясно от протокола.

Макар сам да й предложил поста, Кирилова твърди, че Гешев изобщо не я харесвал и искал да й „отвее главата“.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини